Forhindringsloeb
Forhindringsloeb

Forhindringsløb - Hvad kræver det at deltage i et?

Har du lyst til at teste din styrke og udholdenhed, og har du samtidig mod på at prøve kræfter med en sport ud over det sædvanlige? Så er forhindringsløb lige noget for dig.

60X60 Sidsel N Overgaard (1)
Af Sidsel N. Overgaard

Hvad er et forhindringsløb?

Forhindringsløb er en sportsgren, hvor man som deltager skal gennemføre en bane fyldt med forhindringer. Forhindringerne kan variere fra løb til løb, og ligeledes kan sværhedsgraden og længden på forhindringsløbet variere. De fleste forhindringsløb indebærer elementer såsom løb og spring, og du vil med garanti blive udfordret på både din hurtighed, mobilitet og udholdenhed.

Der findes flere forskellige former for forhindringsløb. Her er to af de mest populære: 

  1. OCR: Et af de mest populære er den relative nye sport "Obstacle course racing”, også kendt som OCR. OCR er inspireret af amerikanske militærøvelser, og indebærer oftest discipliner indenfor løb, klatring og svømning. Banen til et OCR-løb kan variere i længde, men er ofte minimum 3 km lang, og indeholder omkring 20-50 forhindringer.

  2. Atletisk forhindringsløb: Et andet kendt forhindringsløb er det atletiske forhindringsløb, hvor atleter kæmper om at komme først gennem en række forhindringer. Sådanne løb bliver afholdt på atletikstadion og distancen er typisk 3000 m., hvilket svarer til 7,5 omgange på en 400 meter bane. Atletisk forhindringsløb er en olympisk sport, og indebærer blandt andet spring over bomme og vandgrav.

Læs også: Hvad er et OCR-løb?

Hvad kræver det at deltage i et forhindringsløb?

Lad dig ikke skræmme af, at forhindringsløb kan virke enormt udfordrende og måske endda en smule uoverskueligt. For selvom sporten kan kræve meget af dine fysiske evner, så er det også en sport, der let kan tilpasses forskellige niveauer. Forhindringsløb egner sig derfor både til nybegyndere og øvede. 

Hvis du skal deltage i et forhindringsløb, kan det være en god idé at træne op. Alt efter, hvilken slags løb der er tale om, kan det være nødvendigt at tilpasse dine træningsprogrammer, så du kan opnå de bedste resultater. Det kan være en god ide at undersøge hvilke udfordringer du kan forvente i løbet og forberede dig på disse. Er du f.eks. ikke så stærk i klatring, eller den bedste løber? Så kan du med fordel fokusere på disse elementer i din træning. Husk dog på at det ikke nødvendigvis handler om at nå først i mål, men lige så meget om personlig udvikling og om at have det sjovt. 

Læs også: OCR-træning: 8 gode råd til dit næste forhindringsløb

3 gode grunde til at dyrke forhindringsløb

1. Udfordring og adrenalin

Forhindringsløb er en fantastisk måde at udfordre dig selv fysisk og mentalt. Du vil opleve en følelse af spænding og adrenalin, når du overvinder de forskellige forhindringer på ruten. Det kan være alt fra muddergrave og klatrevægge til balancebomme og hækkeløb. Denne udfordring vil give dig en følelse af stolthed og tilfredshed, når du krydser målstregen.

2. Sammenhold og fællesskab

Forhindringsløb er også en fantastisk mulighed for at være en del af et fællesskab. Du kan deltage i løbet sammen med venner, familie eller kolleger, og I kan støtte og motivere hinanden undervejs. Mange forhindringsløb har også hold udfordringer, hvor I skal samarbejde for at klare forhindringerne. Dette skaber et stærkt sammenhold og giver jer mulighed for at skabe minder sammen.

3. Træning af hele kroppen

Forhindringsløb er en effektiv træningsform, der aktiverer mange forskellige muskelgrupper i kroppen. Du vil få styrket din styrke, udholdenhed, smidighed og koordination. Løbene kombinerer løb med funktionel træning, hvilket gør det til en sjov og varieret måde at træne på. Du behøver ikke at være en eliteatlet for at deltage - forhindringsløb er for alle, uanset niveau.

Så kom ud og prøv et forhindringsløb, og oplev de mange fordele ved denne spændende og udfordrende sport!

Få gavn af fordelene ved at dyrke forhindringsløb

Der er et væld af fordele ved at deltage i et forhindringsløb. Du vil f.eks. opleve, hvordan:

  • Din balance bliver bedre

  • Du bliver stærkere

  • Du bliver hurtigere

  • Du kombinerer sjov og leg med fysisk aktivitet

  • Du presser dig selv og kommer ud af din komfortzone

  • Du får et stærkt netværk af folk, der deler samme interesse

Prøv kræfter med forhindringsløb på Viborg Idrætshøjskole

På Viborg Idrætshøjskole har du rig mulighed for at dyrke forhindringsløb. Vi tilbyder nemlig OCR som idrætshovedfag, hvor du kan prøve kræfter med alt, hvad et forhindringsløb indebærer. I undervisningen vil du træne elementer såsom løb, hop og styrke, så du kan blive bedre til de udfordringer og forhindringer, der er i et forhindringsløb. Derudover laver vi i fællesskab vores egne forhindringsløb, så du kan teste din udvikling.

Udover OCR tilbyder Viborg Idrætshøjskole et hav af idrætshovedfag som kan styrke dine evner indenfor forhindringsløb. Du kan blandt andet vælge faget Adventure, klatring eller fitness, som alle inkluderer discipliner, der er væsentlige i forhindringsløb. 

Med vores brede udvalg af SPOT idrætsfag kan du desuden forsøge dig med styrketræning eller Functional Fun, hvor du også får mulighed for at dyrke de enkelte elementer inden for forhindringsløb. 

Se alle vores idrætsfag her

Har du spørgsmål til højskoleopholdet?

Sidder du tilbage med nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon +45 86 67 20 11 eller mail info@viborgih.dk. Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Ønsker du at besøge skolen, kan du book en rundvisning her, eller bestil en brochure for at få indblik i højskolelivet. 

Header Picture
1920x1080 samarbejde ocr

I tvivl om dine valg?