815x1080 Vinterbadning
Claus Icon

Elev-
portrætter

Her kan du møde et par tidligere elever, som fortæller om deres ophold på Viborg Idrætshøjskole.
Uanset hvor du kommer fra, og hvilken baggrund du har, kan der for mange være en del overvejelser i forbindelse med at tage et højskoleophold. Du kan læse vores elevers egen beretning om, hvorfor de valgte Viborg Idrætshøjskole, om deres oplevelse og hvad de tog med sig herfra.

Sille Marie Burchardt Mundt

JEG VILLE GERNE UD AF MIN EGEN COMFORTZONE – OG DET KOM JEG!
Interview med: Sille Marie Burchardt Mundt, født 2002, elev Forår 2022

Jeg har været i gang med mit sabbatår, og inden jeg startede på Viborg IH arbejdede jeg en smule, og jeg var ude at rejse. En måneds tid inden højskoleopholdet kom jeg hjem fra Tanzania, hvor jeg havde været frivillig på et børnehjem i 2½ måned – her underviste jeg børnene i engelsk og matematik.

Siden min storebror var på højskole, har jeg været klar over, at det også var noget som jeg ville. Mit behov for at rejse var stillet, og jeg ønskede ikke at bruge resten af mit sabbatår på at arbejde – jeg var klar til at udfordre mig selv på nye og spændende måder, hvor jeg vidste, at det ville give mig oplevelser for livet.

Inden jeg tog på højskole troede jeg, at jeg ville gå all-in på gymnastik – det havde faktisk været planen i nogle år. Da jeg endelig tog mig sammen til at tilmelde mig, opdagede jeg, at der var ventelister på stort set alle højskoler og jeg valgte at skrive mig på ventelisten på flere højskoler. 
Egentlig var Viborg IH bare et sikkerhedsnet til at starte med, men endte faktisk med at være min første prioritet på grund af det massive og varierede fagudvalg samt de vildt lækre faciliteter. Jeg blev klar over, at jeg ikke ville blive stillet tilfreds med kun at lave gymnastik på mit højskoleophold – jeg ville i virkeligheden bare prøve en masse nyt.
Heldigvis var Viborg IH også en af de første højskoler, der kunne tilbyde mig en plads.

Det jeg gerne ville opnå med mit højskoleophold var, at jeg gerne ville ud af min egen comfortzone. Jeg er et kæmpe tryghedsmenneske og det er ikke lige alt jeg tør give mig i kast med, fordi jeg er bange for at være dårlig til det. Målet med mit højskoleophold var at prøve så meget som muligt, uden at bekymre mig om, hvor dygtig jeg nu var til det. Derudover havde jeg haft en lidt uheldig efterskoleoplevelse, hvor jeg kom til at trække mig meget tilbage på mit værelse, fordi det var et hårdt miljø at være i. Derfor var højskolen også en mulighed for at bevise overfor mig selv, at jeg er blevet ældre og mere udadvendt med årene, og at jeg ikke skal definere mig selv, som det barn jeg var i efterskoletiden.

Jeg har været ENORMT glad for stort set alle de fag jeg haft. Især idrætsfagene har været upåklagelige – jeg nåede endda at have 9 forskellige idrætsfag i løbet af mit ophold. Der var en god blanding af hårde idrætsfag, hvor man virkelig kunne brænde igennem, og fag, der var lidt mindre fysisk krævende, men mindst lige så fede! Det eneste fag, jeg ikke var glad for var genbrugsglæde, selv om konceptet var virkelig godt, var undervisningsformen ikke så god og jeg føler ikke, at jeg fik ret meget ud af det. Mine yndlingsfag har været Rytmisk gymnastik og dans, OCR og Surf-kajak fordi undervisningen bare var helt vildt god!

Jeg synes, at vi havde et elevhold, hvor der blev taget helt vildt meget initiativ til alle mulige slags aktiviteter uden for det lærerne planlagde. På trods af, at der var en del gruppedannelse, hvilket jo til en hvis grad er uundgåeligt, så føler jeg oprigtigt, at alle heppede på hinanden og var sindssygt gode til anerkende og respektere alle.

Maden var helt fint – nogle dage var selvfølgelig bedre end andre, men jeg gik aldrig sulten fra måltiderne. Det var generelt sund og varieret kost og jeg glædede mig til måltiderne.

Skolens faciliteterne er bare i top. Der er alt, hvad man kan drømme om, og der var stort set altid mulighed for at bruge dem i fritiden. Der var mulighed for alt  - lige fra en svedig cykeltur i Spinningslokalet til en klatretur på Bjerget. 
Det gjorde hele forskellen, at der var så mange faciliteter til fordybelse - det gjorde, at man fik ekstra meget ud af fagene.

På trods af at skolen, i hvert fald hovedbygningen, havde set bedre dage - måske engang, hvor sengene knirkede knap så meget, så har det aldrig gjort mig noget. Jeg synes skolen har både sjæl og charme, selv om den er lidt slidt i nogle af hjørnerne. Skolens beliggenhed er bare upåklagelig - at have Søndersø ved siden af var en kæmpe fornøjelse, som vi har brugt rigtig meget. Det var perfekt at have både skov og by ved siden af - og sikke en udsigt vi fik lov at have! 

Underviserne gør i høj grad højskolen til det højskolen er. De sætter stemning, rammer og tryghed. Udover at være udadvendte, sjove og gode til leg, så er de mindst lige så dygtige til deres fag - ekspertise manglede der i hvert fald ikke!

Jeg er generelt en person, der holder af skema og rutine, så at der var et fast dagligt program fungerer helt vildt godt. Måltiderne lå på gode tidspunkter, når man altså lige vænner sig til aftensmad kl. 17.30. 
Blandingen af Eksistensfag, Håndens fag og Idrætsfag var virkelig god. Derudover er linjedagen om fredagen helt vildt genial. 1½ time kan en godt være for lidt tid til et fag, så at have en hel dag til at fordybe sig, var utrolig meget værd - selvfølgelig også når det gav mulighed for at tage ud af huset.

Viborg IH lever 100% op til mine forventninger og har sågar også overgået dem - mest fordi højskolen stillede rammerne til at overgå mig selv. Uanset hvad man er til af idræt, er der altid noget for en og helt sikkert også noget nyt, som man kan udfordre sig selv med, så jeg vil helt sikkert kunne anbefale Viborg IH til andre.

Jeg er lært en ting eller to om mig selv - både noget personligt om, hvor mine grænser går, men også indenfor idrætten har jeg fundet ud af, hvad jeg virkelig synes, der er fedt at lave - den viden tager jeg selvfølgelig med mig videre ud i livet.

Hvis jeg skal fremhæve nogle fag, vil jeg helt sikkert anbefale OCR, som det første. Det er ikke et fag, der er let at finde træningsmuligheder for i resten af landet, og det er en unik følelse af fællesskab, som man oplever i det fag. 
Derudover ville jeg også anbefale et af kajakfagene eller SUP - især hvis det ikke er noget man har prøvet før - det slår bare alt at befinde sig ude på søen eller havet.

815x1080 rough'n tough

Anders Munch Nielsen 

10 måneder på højskole og nu ansat som underviser
Anders Munch Nielsen, født i 1994 og opvokset i Horsens, boet år i Århus, hvor han studerede fysioterapi. Anders var elev på Viborg Idrætshøjskole i Efteråret 2017 og Foråret 2018.

Hvorfor højskole?
Der skete en stor omvæltning i mit liv, som fik mig til at indse, at alt det jeg troede jeg ville, ikke var det jeg i virkeligheden havde brug for. Jeg kom igennem en periode, hvor jeg følte mig alene og jeg var ikke glad for at være i det jeg var. Jeg havde Brug for nyt perspektiv og godt fællesskab, derfor søgte jeg på højskolen. 

Hvorfor Viborg Idrætshøjskole?
Min beslutning om at tage på højskole var meget impulsiv og spontan, faktisk truffet i løbet af få minutter, men jeg har ikke et eneste sekund fortrudt det. Nu har jeg gået her sammenlagt i 10 måneder, og det har været den bedste tid i mit liv.

Hvad vil du gerne opnå, under dit ophold?
Mit største ønske er at skabe livslange relationer til venner og veninder. Derudover vil jeg gerne opnå en mere klar idé om, hvad meningen med livet kan være, og hvad det egentligt er man gerne vil have skal give livet mening fremover.
Man bliver inspireret af undervisere og andre elever til, hvordan man hver især opfatter livet. Jeg vil rigtig gerne have en masse sjov med idræt og lære at slappe af i ”normale” trænings omstændigheder. Jeg har hele mit liv dyrket eliteidræt, og der er højskolen virkeligt god til at lade dig slappe af og nyde idrætten for idrætten og ikke for præstationen.


Hvad synes du om de fag du har valgt?
Jeg er helt vildt begejstret for springgymnastik, som jeg aldrig før havde prøvet. Til at starte med holdt jeg mig en del til de fag jeg vidste noget om i forvejen, men undervejs har det ændret sig, og nu synes jeg det er mega fedt at udfordre sig selv og gøre noget unyttigt og noget man aldrig i sin vildeste fantasi havde forestillet sig at man skulle lave.
Det fedeste ved det hele er; at uanset hvilke fag man vælger, så får man en underviser, som brænder for det fag 300% – det smitter af! Lærerne på stedet er så dygtige og så nørdede omkring deres ting at man nærmest kan komme til at holde af alle fag, man beskæftiger sig med.

Hvad synes du om at gå på Viborg Idrætshøjskole?
Det sociale liv er noget helt særligt. Jeg har også gået på efterskole, men højskolen kan noget helt særligt. Alle der er på stedet er der fordi de har lyst. Man har lyst til at komme hinanden ved, og rummet til samvær er der. Højskolen sætter virkeligt rammerne op omkring frihed – det er et sted hvor man aldrig er alene, og et sted man kan skabe noget livslangt.

Maden
Maden er sund og varieret. Den er frisklavet og inspirerende til når man selv skal ud og lave sin egen mad en dag. Den bliver altid serveret med et smil. Der er mulighed for 6 måltider hver dag, hvilket er super lækkert, så går man aldrig og er sulten. Personalet er gode til at tage hensyn til særlige diæter og kommer altid op med et lækkert alternativ. Jeg vil sige at køkkenet forkæler deres gæster.

Faciliteter
Faciliteterne fejler bestemt ikke noget. Hvis man har en smule fantasi, så findes der ikke den ting du ikke kan lave – alt er muligt. Skolen er, fra ende til anden, en legeplads for idrætsudøvere.

Skolens fysiske rammer og beliggenhed
Højskolen er jo beliggende på en lille bakke med udsigt til Søndersø og Viborg by. Lige rundt om skolen er skovområder. Man skal i bogstaveligste forstand bare gå ud af døren for at være i naturen. Her er dejlig fredeligt men dog alligevel kort afstand til indkøbsmuligheder og byliv.

Det daglige program
Tiden på højskolen flyver afsted. Man starter med morgenmaden lidt over 7, og før du har set dig om er dagen gået, og du har haft det godt. Det er som at stå op, og så bare vide, at man skal lege en hel dag med sine bedste venner; en kæmpe fest!

Underviserne
Underviserne er dem, som virkeligt sørger for at bygge skolen og kulturen op. De planter, på meget intelligent vis, idéer og tanker i vores hoveder, så man får lyst til at være den bedste udgave af sig selv. De er topdygtige og meget professionelle. I undervisningen er der altid en løs og god stemning, men også med en antydning af seriøsitet, så man lærer ufatteligt meget.

Lever højskolen op til dine forventninger?
Helt sikkert! Viborg Idrætshøjskole ER stedet hvor drømme bliver til virkelighed. Om det gælder venskaber, personlig udvikling eller idrætslige præstationer, så kan stort set alt indfries, hvis man husker at medbringe lysten til at arbejde hårdt. Jeg vil til enhver tid anbefale folk, i alle aldre, at tage et ophold på Viborg Idrætshøjskole. Der er noget at lære for alle, så det er bare et spørgsmål om at udvide sin horisont.

Hvordan kan du bruge det du har oplevet på højskolen, i dit videre forløb og senere i livet?
Jeg har helt sikkert lært at værdsætte andre menneskers nærvær, og være et mere rummeligt menneske. Derudover har jeg lært en hel del om mig selv, hvilket gør det nemmere for mig at vælge, hvad der skal ske videre i livet.
Jeg ved nu, hvilke kvaliteter jeg besidder. Jeg ved, hvordan jeg har lyst til at arbejde sammen med andre.
Jeg har givet mig selv en god chance for at vælge rigtigt videre i livet. Jeg er overbevist om, at mit ophold på højskolen pynter på mit CV.

Kan du anbefale bestemte fag til andre? Hvis ja, hvilke og hvorfor?
Jeg tror ikke jeg kan anbefale noget bestemt. Jeg vil dog helt sikkert opfordre til at vælge noget man aldrig har prøvet før, eller man aldrig havde forestillet, sig at man kunne. Det kan virkeligt give et friskt pust til livet at gøre noget nyt og anderledes.

Har du noget særligt du gerne vil fremhæve omkring dit ophold på højskolen?
Der er de fedeste muligheder for at få nogle uforglemmelige rejser. Der er et forskelligt udbud af ture, hvor alle vil have et eller flere specifikke idrætsgrene som udgangspunkt. Jeg må især fremhæve dykkerturen og skituren. Det er to helt vildt fede ture, men også to forskellige måder at være aktiv på.
Samtidigt med idrætten lærer man  også en del om lokalområdet både kulturelt og historisk.

Efter endt de to ophold på Viborg Idrætshøjskole, fik vi fornøjelsen af Anders som underviser i et års tid . Nu starter et nyt eventyr til søs, hvor vi glæder os til at følge ham. 

IMG 9863

Mateus Poltronieri Pereira 

Meet Mateus Poltronieri Pereira from Brazil.
23 year old and student in the Spring 2018.

What were you doing before you became a student at Viborg IH?
I was in college, studying physical education.

Why did you choose to join a Folk High School course?
Being an exchange student has always been a dream but I was not really searching for an exchange opportunity. One day a Professor in college said she had the perfect opportunity for me and told me about Viborg IH and how it worked. In Brazil we don’t have anything like a Folk High School, so I didn’t know for real what I was coming to until I got there. But from what I could read and see on the internet, I didn’t think twice. It was very different from everything I had ever been a part of, but in a very good way.

Why did you choose exactly Viborg IH?
When my Professor told me about Viborg IH, and I took a first look at the website, I freaked out instantaneously. I understood what the school was all about and it was exactly what I wanted, and even better than I could ever dream of. I love sports, I love nature and I love being around people. Viborg IH was all of theese together with the opportunity of learning about a different culture, practicing English and trying to learn a new language. I heard that there was another school in Denmark but it was more about Gymnastics, so I had no doubt Viborg IH was where I should go to. And it was indeed!

Skitur Fo18 (79)[2] (1)

Vilhelm Lindbjerg Lange

JEG UDVIKLEDE MIG SÅ MEGET PÅ SÅ MANGE PUNKTER – OG UNDERVISNINGEN ER VERDENSKLASSE!
Interview med: Vilhelm Lindbjerg Lange, født 2003, elev Forår 2022

Inden jeg startede på Viborg IH arbejdede jeg som Event-mand, men da mine søskende lige havde været på højskole og anbefalede det til mig, tilmeldte jeg mig et højskoleophold – jeg havde heller ikke fået nok efterskole, så det kunne jeg få lidt mere af på højskolen.

Grunden til at jeg valgte Viborg IH, var fordi jeg havde hørt om skolen gennem mine søsters venner, og de solgte den bare mega godt. Jeg kunne også godt lide, at højskolen har så mange forskellige fag, som man kan vælge imellem.

En af de ting jeg gerne ville opnå med mit højskoleophold var at udvikle mig både socialt og fysisk – og jeg fik fuld valuta for pengene, for jeg har udviklet mig på så mange punkter!

Hvis jeg skal fremhæve nogle af de fag jeg blev mest glad for, at var det klatring og kajak. 
I faget Klatring var det især de kompetente lærere, som bare brænder for at lære fra sig. Derudover har højskolen nogle unikke faciliteter med en god indendørs klatrevæg og ”Bjerget” udenfor – det finder man ikke på andre højskoler…
I Kajakfaget kan jeg igen fremhæve lærerne – de er eksperter på hvert deres område, så man får undervisning af de bedste indenfor hvert fag. Derudover var der også nogle fede kajakture, bl.a. til Norge, hvor man rigtig kan udfordre sig selv i fos-kajakken.

Generelt er det bare fedt at være på Viborg Idrætshøjskole:
- Folk er mega åbne og søde.
- Maden er af høj kvalitet og der er altid meget forskelligt, og vildt lækkert, at vælge imellem.
- Faciliteterne er helt i top – jeg synes ikke, at man kan finde noget bedre andre steder.
- Skolen ligger helt fantastisk med både skov og sø i baghaven, mens der stadig ikke er langt ind til Viborg by.
- Jeg elskede mine undervisere, som alle brænder for at lære fra sig.
- Det daglige program og fagene var rigtig godt sat sammen, men der var også tid til fritid, så der var tid til at være sociale udenfor undervisningen, og man selv kunne finde på nogle ting at lave.

Mit ophold på Viborg IH levede fuldstændig, og mere til, op til mine forventninger, så jeg kan kun give en kæmpe anbefaling til andre, om at tage et ophold på højskolen – man skal selv opleve det!

IMG 7441 2