263X362 Ocr
1010X550 OCR Kopier 1010X500 Acf Cropped

Hvad er et OCR-løb? 5 tips til at komme i gang med OCR

Hvad er OCR?

OCR kommer fra USA og står for “obstacle course racing”. Det kan oversættes til “forhindringsløb” på dansk. Det er altså en type løb, hvor man skal klare sig igennem et baneløb fyldt med forskellige forhindringer og fysiske udfordringer. Der findes mange forskellige typer OCR-løb, men de fleste inkluderer elementer som klatring, svømning og militærinspirerede øvelser.

OCR er en nyere sport, der stammer fra militæret. Det er en hurtigvoksende sportsgren, som har haft fat i udlandet i flere år, men også herhjemme i Danmark har flere og flere mennesker fået øjnene op for OCR.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 26. april 2022

Hvordan foregår et OCR-løb?

Typisk vil en bane til et OCR-løb eller et race bestå af mellem 20 og 50 forhindringer, mens selve ruten kan være mellem 3 km og flere kilometer lang. Et race varierer i distance, sværhedsgrad og højdemeter, og det stiller selvfølgelig andre krav til ens træning, end hvis man skulle træne til et maraton.

Et typisk OCR-løb vil have forskellige heats, hvor løberne sættes i gang på forskellige tidspunkter. Løberne hører til i en bestemt pulje, som enten er baseret på deres tid fra tidligere løb eller deres alder. Når man starter sit heat, skal man gennemføre alle de forhindringer, der er på banen, og målet er at komme først i mål. I et race vil man blive udfordret i både hurtighed, udholdenhed, balance og styrke. Forhindringerne kan være alt fra klatring over mure og net til svømning i floder eller søer. De fleste løb har også et element af militærinspirerede øvelser, såsom at kravle under et net, løbe op ad mudrede bakker eller løbe med vægt på ryggen.

Træning til OCR

Når man skal træne til OCR, er der mange muligheder. Det en fordel at have styr på sin kondition, da banerne ofte er lange og hårde, men man skal også være forberedt på at skulle bruge sin styrke, balance og koordination, fordi forhindringsløbene er fyldt med mange forskellige fysiske udfordringer. Skal man træne op til et løb kan man med fordel løbetræne, og det være en god idé at dyrke fitness, så man kan træne alle sine muskelgrupper og fleksibilitet. Det skader bestemt ikke, hvis man allerede er i god form, men der er ingen officielle krav til ens størrelse eller styrke.

OCR for nybegyndere

Hvis du aldrig har prøvet et forhindringsløb før, kan det virke skræmmende at kaste sig ud i et race. Men bare rolig. Det er en sport, som alle kan deltage i. Det er dig selv, der afgør, hvor hårdt og udfordrende det er, for træning med egen kropsvægt er et vigtigt element. Det betyder også, at den største risiko ved at deltage i et OCR-løb er, at du bliver stærkere og hurtigere. Man ikke behøver heldigvis heller ikke være lige god til alle udfordringerne i et OCR-løb. De fleste deltagere gennemfører ikke alle udfordringerne – og det er helt ok. OCR handler om at udfordre sig selv, men man skal selvfølgelig også have det sjovt imens, så det bliver en god oplevelse.

Her er 5 tips til at komme godt i gang med obstacle course racing:

1010X550 OCR 2
1010X550 OCR 4 1010X500 Acf Cropped

5 tips til at komme i gang med OCR 

1) Træn med en makker

Det er altid sjovere at træne med en makker. Samtidig vil I kunne motivere og udfordre hinanden, så I begge bliver bedre til OCR. Til et race er det også meget normalt, at deltagere løber med en ven.

2) Udfordr dig selv

Du kan sætte mål for dig selv, om hvor hurtigt du skal igennem banen, eller sætte et mål for at kunne klare en større mængde vægt. Det kan også være, at du sætter et mål om at gennemføre en bestemt obstacle i løbet, der er svær, eller som er uden for din comfort zone.

3) Træn i OCR-anlæg eller fitnesscentre

Flere steder i Danmark kan man finde OCR-anlæg eller fitnesscentre, der har specialiseret sig i at lave forhindringer og øvelser, der svarer til dem, man finder på en OCR-bane. Ved at træne i fitness eller på anlæg kan man forberede sig til de rigtige OCR-løb, og man bliver samtidig bedre til at klare sig igennem forhindringerne.

4) Deltag i OCR-løb

Du kan finde et stort udvalg af OCR-løb i Danmark bl.a. hos Nordic Race , og det er en god idé at deltage i nogle af de mindre løb for at få en fornemmelse af, hvad man skal være opmærksom på. De fleste løb har også en rute for begyndere, så man ikke skal være bange for at komme til at løbe for hurtigt eller for svært.

5) Tag på idrætshøjskole

På Viborg Idrætshøjskole kan du få OCR på skoleskemaet, og det er den perfekte måde at komme i gang på, hvis du ikke vil give dig i kast med OCR alene. Her vil du træne forskellige øvelser og OCR-løb flere gange om ugen, ligesom du vil få praktisk og teoretisk viden om både motion og træning. Med et ophold på Viborg Idrætshøjskole får du et helt unikt højskoleophold, hvor motion og friluftsliv er i højsædet.

FAQ

Hvad er OCR?

OCR er en amerikansk sportsgren, der er inspireret af militærtræning. Det står for “obstacle course racing”, som kan oversættes direkte til forhindringsløb.

Kan alle deltage i et OCR-løb?

Ja, selvom man ikke er super atletisk, kan man sagtens deltage. De fleste løb har også en rute for begyndere, hvor der ikke er så mange mennesker, og hvor der ikke er så mange højdemeter.

Hvad skal jeg have med til et OCR-løb?

Det er en god idé at have løbetøj, vand og snacks med, samt evt. et ekstra sæt tøj til at skifte i, hvis man bliver våd eller mudret til. Fordi man klatrer en del, er det også smart at have handsker på.

Er der risiko for at komme til skade?

Ja, det er altid en risiko for at komme til skade, når man dyrker sport. Men hvis man forbereder sig godt og lytter til sin krop, er risikoen for at komme til skade relativt lav.

 

Viborgih 174418192 286446399712073 9146305847219491887 N
Forest FILL0 Wght400 GRAD0 Opsz48

Elevernes eget OCR-løb

Se i videoen hvordan eleverne selv byggede et helt OCR-løb fra bunden.

I tvivl om dine valg?