Om os

Viborg Idrætshøjskoles historie

Siden højskolen i oktober 1951 blev indviet som ”Gymnastikhøjskolen ved Viborg”, har de essentielle ord ‘lederuddannelse’ og ‘demokrati’ dannet rygraden i skolens vision. Højskolen fik fra begyndelsen status som hele Jyllands gymnastikhøjskole og få dage efter indvielsen tog vi imod de første 79 unge mænd, eller karle, som de blev kaldt dengang. Indtil 1960 var elevholdene opdelt efter køn. Drengene gik på højskole om vinteren, hvor der alligevel ikke var så meget arbejde at gøre i landbruget, og pigerne fyldte skolen om sommeren.

Viborg Idrætshøjskoles grundpiller

Gennem alle årene har højskolens formål i grove træk bestået af to grundpiller:

  • Foredrag om aktuelle og samfundsmæssige emner og sangtimer
  • Idrætsfag og lederuddannelse

Højskolen har en lang tradition for at uddanne ledere og instruktører til frivilligt foreningsarbejde – indtil 1970 kun inden for gymnastik, men i dag kan eleverne også blive idrætsledere inden for gymnastik, kajak, klatring og fitness.

Bredden i idrætsfagene var hovedårsag til, at højskolen i 1997 ændrede navn til Gymnastik- og Idrætshøjskolen Viborg – og i mange år omtalt som GIV i daglig tale.

Den 7. maj 2019 blev højskolens navn ændret til Viborg Idrætshøjskole – ikke fordi gymnastikken fylder mindre, men fordi alle de andre idrætter er der på lige fod med gymnastikken.

Viborg IH – en højskole i udvikling

Med højskolelever både forår og efterår, aktiviteter for hele familien i sommermånederne og mange daglige brugere af højskolens faciliteter, udvikler højskolen sig konstant – både som undervisningsinstitution med fokus på idræt og faglighed, og som aktiv deltager i samfundet. Med et fagligt højt niveau som fundament ønsker Viborg Idrætshøjskole at skabe nye muligheder for højskolens brugere. De seneste år har vi således udvidet aktiviteterne med blandt andet Danmarks eneste indendørs foss, Center for bjergsport og Fitness.

I menuen til venstre finder du mange relevante oplysninger!