Elevportræt Anders Munch Nielsen

10 måneder på højskole og nu ansat som underviser

Anders Munch Nielsen, født i 1994 og opvokset i Horsens, boet år i Århus, hvor han studerede fysioterapi. Anders var elev på Viborg Idrætshøjskole i Efteråret 2017 og Foråret 2018.

Hvorfor højskole?
Der skete en stor omvæltning i mit liv, som fik mig til at indse, at alt det jeg troede jeg ville, ikke var det jeg i virkeligheden havde brug for. Jeg kom igennem en periode, hvor jeg følte mig alene og jeg var ikke glad for at være i det jeg var. Jeg havde Brug for nyt perspektiv og godt fællesskab, derfor søgte jeg på højskolen. 

Hvorfor Viborg Idrætshøjskole?
Min beslutning om at tage på højskole var meget impulsiv og spontan, faktisk truffet i løbet af få minutter, men jeg har ikke et eneste sekund fortrudt det. Nu har jeg gået her sammenlagt i 10 måneder, og det har været den bedste tid i mit liv.

Hvad vil du gerne opnå, under dit ophold?
Mit største ønske er at skabe livslange relationer til venner og veninder. Derudover vil jeg gerne opnå en mere klar idé om, hvad meningen med livet kan være, og hvad det egentligt er man gerne vil have skal give livet mening fremover.
Man bliver inspireret af undervisere og andre elever til, hvordan man hver især opfatter livet. Jeg vil rigtig gerne have en masse sjov med idræt og lære at slappe af i ”normale” trænings omstændigheder. Jeg har hele mit liv dyrket eliteidræt, og der er højskolen virkeligt god til at lade dig slappe af og nyde idrætten for idrætten og ikke for præstationen.

Hvad synes du om de fag du har valgt?
Jeg er helt vildt begejstret for springgymnastik, som jeg aldrig før havde prøvet. Til at starte med holdt jeg mig en del til de fag jeg vidste noget om i forvejen, men undervejs har det ændret sig, og nu synes jeg det er mega fedt at udfordre sig selv og gøre noget unyttigt og noget man aldrig i sin vildeste fantasi havde forestillet sig at man skulle lave.
Det fedeste ved det hele er; at uanset hvilke fag man vælger, så får man en underviser, som brænder for det fag 300% – det smitter af! Lærerne på stedet er så dygtige og så nørdede omkring deres ting at man nærmest kan komme til at holde af alle fag, man beskæftiger sig med.

Hvad synes du om at gå på Viborg Idrætshøjskole?
Det sociale liv er noget helt særligt. Jeg har også gået på efterskole, men højskolen kan noget helt særligt. Alle der er på stedet er der fordi de har lyst. Man har lyst til at komme hinanden ved, og rummet til samvær er der. Højskolen sætter virkeligt rammerne op omkring frihed – det er et sted hvor man aldrig er alene, og et sted man kan skabe noget livslangt.

Maden
Maden er sund og varieret. Den er frisklavet og inspirerende til når man selv skal ud og lave sin egen mad en dag. Den bliver altid serveret med et smil. Der er mulighed for 6 måltider hver dag, hvilket er super lækkert, så går man aldrig og er sulten. Personalet er gode til at tage hensyn til særlige diæter og kommer altid op med et lækkert alternativ. Jeg vil sige at køkkenet forkæler deres gæster.

Faciliteter
Faciliteterne fejler bestemt ikke noget. Hvis man har en smule fantasi, så findes der ikke den ting du ikke kan lave – alt er muligt. Skolen er, fra ende til anden, en legeplads for idrætsudøvere.

Skolens fysiske rammer og beliggenhed
Højskolen er jo beliggende på en lille bakke med udsigt til Søndersø og Viborg by. Lige rundt om skolen er skovområder. Man skal i bogstaveligste forstand bare gå ud af døren for at være i naturen. Her er dejlig fredeligt men dog alligevel kort afstand til indkøbsmuligheder og byliv.

Det daglige program
Tiden på højskolen flyver afsted. Man starter med morgenmaden lidt over 7, og før du har set dig om er dagen gået, og du har haft det godt. Det er som at stå op, og så bare vide, at man skal lege en hel dag med sine bedste venner; en kæmpe fest!

Underviserne
Underviserne er dem, som virkeligt sørger for at bygge skolen og kulturen op. De planter, på meget intelligent vis, idéer og tanker i vores hoveder, så man får lyst til at være den bedste udgave af sig selv. De er topdygtige og meget professionelle. I undervisningen er der altid en løs og god stemning, men også med en antydning af seriøsitet, så man lærer ufatteligt meget.

Lever højskolen op til dine forventninger?
Helt sikkert! Viborg Idrætshøjskole ER stedet hvor drømme bliver til virkelighed. Om det gælder venskaber, personlig udvikling eller idrætslige præstationer, så kan stort set alt indfries, hvis man husker at medbringe lysten til at arbejde hårdt. Jeg vil til enhver tid anbefale folk, i alle aldre, at tage et ophold på Viborg Idrætshøjskole. Der er noget at lære for alle, så det er bare et spørgsmål om at udvide sin horisont.

Hvordan kan du bruge det du har oplevet på højskolen, i dit videre forløb og senere i livet?
Jeg har helt sikkert lært at værdsætte andre menneskers nærvær, og være et mere rummeligt menneske. Derudover har jeg lært en hel del om mig selv, hvilket gør det nemmere for mig at vælge, hvad der skal ske videre i livet.
Jeg ved nu, hvilke kvaliteter jeg besidder. Jeg ved, hvordan jeg har lyst til at arbejde sammen med andre.
Jeg har givet mig selv en god chance for at vælge rigtigt videre i livet. Jeg er overbevist om, at mit ophold på højskolen pynter på mit CV.

Kan du anbefale bestemte fag til andre? Hvis ja, hvilke og hvorfor?
Jeg tror ikke jeg kan anbefale noget bestemt. Jeg vil dog helt sikkert opfordre til at vælge noget man aldrig har prøvet før, eller man aldrig havde forestillet, sig at man kunne. Det kan virkeligt give et friskt pust til livet at gøre noget nyt og anderledes.

Har du noget særligt du gerne vil fremhæve omkring dit ophold på højskolen?
Der er de fedeste muligheder for at få nogle uforglemmelige rejser. Der er et forskelligt udbud af ture, hvor alle vil have et eller flere specifikke idrætsgrene som udgangspunkt. Jeg må især fremhæve dykkerturen og skituren. Det er to helt vildt fede ture, men også to forskellige måder at være aktiv på.
Samtidigt med idrætten lærer man  også en del om lokalområdet både kulturelt og historisk.

Efter endt de to ophold på Viborg Idrætshøjskole, fik vi forhøjelsen af Anders som underviser i et års tid . Nu starter et nyt eventyr til søs, hvor vi glæder os til at følge ham 🙂