Surf 1000 500X250 Acf Cropped 1
Surf 1010X550 3 1010X500 Acf Cropped 1

Vil du lære at surfe? 3 ting du skal bruge til surfing

Surfing er en aktivitet, der bliver mere og mere populær. Selv om teknikken er simpel, er det ikke helt nemt at komme i gang, for der er mange ting, man skal have styr på først.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 08. juli 2022

Hvad er surfing?

Surfing er en aktivitet, der involverer at ride på bølgerne med et surfbræt. Det kan gøres på mange måder, afhængigt af, hvor erfaren man er. Nogle mennesker vil kunne surfe på alle bølger, mens andre kun vil være i stand til at ride på små bølger.

Surfing er en populær sport over hele verden, især på steder med store bølger, men også herhjemme i Danmark er der en stigende interesse for at surfe.

Det er særligt i lande hvor luft- og vandtemperaturerne er høje, at sportsgrenen er meget populær og endda har turisme dedikeret til formålet. De mest kendte steder er Hawaii, Californien og Australien.

Der findes mange fantastiske steder i både Europa og Nordafrika der egner sig til surfing, men også herhjemme i Danmark har vi rigtig meget kyst, og vi har faktisk nogle af verdens bedste forhold for at lære at surfe – både ved Vesterhavet og i Øresund, såsom Cold Hawaii i Klitmøller og Amager Strandpark.

Der er en helt unik og ikonisk kultur forbundet med surfing, som er meget social. Ofte tilbringer man en hel dag med andre surfere på stranden, hænger ud, hører musik, griller og taler om vind og vejr og alt derimellem. Der findes en masse skrevne og uskrevne regler for surfere og surfing, så man skal være forberedt på at lære dem, hvis man vil kunne deltage i fællesskabet på en positiv måde. Man skal særligt være opmærksom på det, hvis man surfer sammen med professionelle eller erfarne surfere.

De udbredte former for surfing

Der findes tre primære former for surfing:

  • Bølgesurfing (traditionel surfing)
  • Windsurfing
  • Kitesurfing (wingsurfing)

Bølgesurfing foregår på havets bølger, og her har man kun sin egen krop og brættet til at flytte sig rundt med på vandoverfladen.

Windsurfing er en kombination af sejlads og surfing, hvor man bruger vinden til at bevæge sig frem på vandet med et surfbræt, der har et sejl monteret på brættet.

Kitesurfing ligner windsurfing, men her bruges en drage, i stedet for et sejl, til at trække sig frem på vandoverfladen med.

Der findes mange forskellige typer for surfing, fordi der er forskel på bl.a. board og bølgen, ligesom der også findes hybridformer, hvor man kombinerer de forskellige teknikker.

Hvordan surfer man?

For at surfe skal man padle ud til det, der hedder “The Line Up”, der er betegnelsen for stedet mellem to bølger. Her venter man så. Mens man sidder på sit board, observerer og lytter man til bølgerne og surferne. Når man har udset sig den helt rigtige bølge, lægger man sig på boardet med fronten væk fra bølgen og padler så i retning mod stranden. Undervejs holder man øje med afstanden over skulderen. Lige inden kraften fra havet tager fat om boardet, rejser man sig – og nu rider du på bølgen.

Teknikken er sådan set ret simpel, men det betyder ikke, at det er nemt!

Det er umuligt at sige, hvornår det perfekte øjeblik er. Det er en føling, som du er nødt til at vurdere i situationen – og de første mange gange vil du nok falde af brættet med hovedet først i bølgen. Man er nødt til at træne det mange gange for at kunne genkende tegnene i bølgen og ramme det rigtige øjeblik.

En anbefaling til nybegyndere er at starte med at ligge på knæene. Når man ligger på boardet på knæene, har man nemlig bedre kontrol over boardet, og man undgår at falde af, hvis bølgen bliver for kraftig.

Surf 1010X550 1 1010X500 Acf Cropped 1
Surf 1010X550 2

3 ting du skal bruge til surfing

Når man begynder at surfe, er det vigtigt at have det rigtige udstyr. Det er en god idé at søge information og hjælp i en forening eller i en butik.

Men der er selvfølgelig også nogle ting, som er nødvendige.

Du er selvfølgelig nødt til at have et surfboard, ellers kan du ikke ride på bølgerne.
Udover et board skal du også bruge en våddragt. Nogle mennesker surfer i badetøj, hvilket også er helt ok; men en våddragt beskytter både mod kulde, solens stråler og skader.
Det er også vigtigt at have en god surfersalve, der beskytter huden mod saltvand og UV-stråler, fordi huden kan tage skade af lange dage i solen og vandet.
Der er også mange, som anskaffer sig forskelligt tilbehør, såsom en taske til sit board, og særligt nybegyndere bruger en leash (en lille rem, der forbinder brættet til surferens ankel).

Det kan godt virke lidt overvældende, når man skal finde rundt i alt det surfudstyr, men det er ikke så farligt. De fleste butikker har personale, som kan hjælpe dig med at finde det rette udstyr, og efterhånden som du får mere erfaring, vil du også lære at skelne mellem de forskellige typer board m.m.

Inden du kaster dig ud i surfing alene, kan det være en god idé at tage på et surfkursus, hvor du kan lære den grundlæggende teknik, så du får et solidt fundament.

Det kan også være en god idé at tage på idrætshøjskole, hvor du kan prøve kræfter med de forskellige former for surfing og finde den form, der passer dig bedst.

FAQ

Hvor kan jeg surfe?

Du kan surfe i store dele af verden. Det vigtigste er bare, at der er ordentlige kystforhold, så man ikke risikerer at ramme store sten eller både. Der skal selvfølgelig også være ordentlige bølger, og nogle steder er der gode muligheder for at surfe året rundt, mens det kan være mere sæsonbestemt andre steder.

Skal jeg have mit eget udstyr?

Det er ikke nødvendigt at have dit eget udstyr, men det kan være en fordel. Hvis du har dit eget surfboard, ved du, hvordan det fungerer, og så slipper du for at stå i kø og vente på, at et ledigt board bliver tilgængeligt. Det er dog ofte muligt at leje surfudstyr, hvis man ikke har sit eget.

Kan man gå til surf?

Ja, man kan godt til surf. I Danmark har vi rigtig meget kyst, og der er mange forskellige tilbud om vandaktiviteter. Der findes en del kurser og surfskoler, hvor man sammen med et hold og en underviser lærer at surfe. De fleste steder tilbyder også mulighed for kitesurfing, windsurfing og SUP (stand up paddle). Det er også muligt at gå til surf på mange idrætshøjskoler.

Skal man kunne svømme?

Det er ikke nødvendigvis et krav, at man kan svømme, men det kan være en fordel. I hvert fald hvis man vil surfe i havet og ikke i en swimmingpool eller lignende.

Surf 1010X550 5
Surf 1010X550 4 1010X500 Acf Cropped

I tvivl om dine valg?