Tiden Efter Gymnasiet02 500X250 Acf Cropped
Conten Skoletræt2 1010X500 Acf Cropped

Skoletræt – Hvad gør man ved det?

Langt de fleste studerende oplever i løbet af deres studietid, at de er blevet skoletræt. Alle drømmer selvfølgelig om en gnidningsfri videregående uddannelse, men det er mange år at tilbringe med næsen ned i bøgerne. Så det er ikke noget at sige til, at mange går kold i studierne og søger hjælp til at genfinde lysten.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 21. december 2020

Vi kommer her med 5 gode bud på, hvordan du kan få din motivation tilbage.

5 gode ideer til at lade batterierne op, hvis du er skoletræt!

Her kommer vores 5 muligheder på hvordan du genfinder din motivation 

 • Sabbatår – et sabbatår, er en god måde at få genopladet batterierne på. Her kan du gøre præcis hvad du har lyst til og brug for. For nogen laver
 • Højskoleophold – tag et højskoleophold og du får ikke bare masser af energi. Et pusterum fra alt, hvor du kommer til at lære meget mere om dig selv, udvikle dig personlig og får masser af nye venner.
 • Tag ud og se verden – ”at rejse er at leve” trænger du til komme så langt væk muligt fra bøgerne, ud på egen hånd og opleve nye eventyr, så vil en rejser give en energiindsprøjtning i sig selv
 • få et arbejde! – et arbejde, giver ikke blot penge på lommen, men et meningsfyldt arbejde, giver dig også masser af fornyet energi, personlig udvikling og lidt godt til dit CV.
 • Find en ny hobby eller sport – Alene det, at du fortager dig noget andet, vil afled opmærksomheden fra at være skoletræt. En sport eller hobby kan nemt aflede opmærksomheden, og giver et frirum fra studierne.

Normale symptomer på skoletræthed

Symptomer på skoletræthed kan opleves forskelligt, men de hyppigste symptomer er som følgende:

 • træthed.
 • manglende motivation
 • manglende selvtillid
 • koncentrationsbesvær
 • hovedpine og/eller ondt i maven
 • overspringshandlinger
 • nedadgående præstationer
 • præstationsangst

Sådan får du motivationen tilbage

Der er flere måder at genfinde motivationen på, hvis du er blevet træt af at gå i skole. Men en af de bedste måder at genfinde motivationen på, er at aflede opmærksomheden fra, at du er ramt af skoletræthed. Det er meget individuelt hvor meget der skal til for at genvinde motivationen, nogle har brug for hjælp, hvor andre kommer ud af de dårlige rutiner, ved at fordybe sig i deres interesser, eller finder en ny.

Som højskole, oplever vi ofte, at vores elever har valgt at tage på højskole, enten efter gymnasiet eller som en pause mens de går på universitet eller efter endt studie, for at holde en pause fra studierne. De er her 24/7, dyrker deres interesser, udfordrer sig selv, møder en masse nye mennesker og får nye venner. Det virker!

På Viborg Idrætshøjskole, har vi en bred vifte af fag, ex Adventure, Fitness, Livsstil, Klatring, hækling, Kajak, Gymnastik, MTB, Madlavning eller Politiforberedelse. Man kan også tage en uddannelse som fitnessinstruktør eller klatreinstruktør og meget mere – mulighederne er mange, for både drenge og piger.

Skoletræt efter gymnasiet

Rigtig mange trænger til en pause efter gymnasiet, og generelt er der en stigende tendens til at unge vælger at tage et sabbatår. Unge, hvis forældre selv tog en videregående uddannelse, har en større tendens til at tage et sabbatår.

Facts. Mere end 8 ud af 10, har holdt en pause efter de blev student. 

Så! det er langt fra ualmindeligt, at unge mennesker mærker skoletrætheden, og derfor vælger at tage et år fri, enten for at tjene penge, eller for at lade batterierne op.

Går du i gang med gymnasiet eller en anden videregående uddannelse, er det altid en god ide, at tag en snak med din studievejleder, inden du tager beslutning om hvad du vil gøre ved det, fordi de ved hvilke muligheder der er, og din beslutning kan have stor indflydelse på din fremtid.

Slip for skoletræthed med et højskoleophold 

En stensikker og effektiv måde at komme af med skoletrætheden er, at tage på højskole.

Her er alt nyt, og du vil med garanti få vækket alle sanser, få vakt din nysgerrighed, få lysten til at lære nyt og møde nye mennesker.

Det har været sindssygt fedt og lærerigt!
Jeg troede, at jeg skulle dyrke en masse sport og lære nye mennesker at kende, foruden lidt om mig selv – men wow, jeg har lært MEGET om mig selv!

På Viborg Idrætshøjskole er dagen pakket med spændende idrætsfag, teoriundervisning og masser af hygge med alle de andre elever.  Elever som sover sammen, går i skole sammen, træner, spiser sammen – de er sammen 24/7 i de 3-4 måneder opholdet varer. Alle er en del af ét stort fællesskab. Her vil du ikke bare udfolde dig selv personligt, men også fagligt og socialt. Du kan vælge netop de fag, som du brænder for, det er dig der designer dit ophold og som ekstra bonus, får du en masse  nye skønne venner. Mange oplever også at blive mere afklaret omkring det videre studieforløb. Nogen finder ud af at det er en helt anden vej de vil gå, og andre bliver mere afklaret og kampklar til næste etape i det videre forløb.

Jeg vil helt sikker, og uden den mindste tvivl, anbefale alle at tage på højskole. Det er en kæmpe gave at få denne oplevelse. Man bliver næsten født på ny og får så meget godt med i rygsækken – både personligt og fagligt.
Jeg er sikker på, at sådan et ophold har stor betydning for alle, og det vil sikker få endnu større betydning for os alle når vi stopper.
Det vil følge os resten af livet med gode minder, personlige mål og rekorder og en masse ballast
.

Spring ud i livet på Viborg Idrætshøjskole! Vi garanterer oplevelser, som du vil huske tilbage på hele livet!

I tvivl om dine valg?