Regler Til Paddle1 1

Regler til padel tennis – 17 regler, du skal have styr på

Der er mange regler at have styr på, når man spiller padel tennis. Men bare rolig, vi har samlet de 17 vigtigste regler her.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 06. juli 2022

Hvad er padel tennis?

Padel tennis (kaldes i dag også bare padel) er en unik sport, som er en blanding af tennis og squash. Både padelbaner, padelbat og reglerne er designet specifikt til sporten, hvilket gør det ret unikt.

Det er ikke nødvendigt at have erfaring fra ketsjersport for at gå i gang med padel. Desuden er sporten ikke domineret af styrke, men mere af strategi, som gør, at både mænd og kvinder kan spille sammen, og unge, ældre, uøvede og handicappede kan også få glæde af sporten.

Hvordan spiller man padel?

Spillet er opbygget af forskellige elementer fra både tennis og sqaush. Man spiller i udgangspunktet som double, hvor man – modsat tennis og squash – har en makker.

Generelt gælder det om at spille bolden over nettet og ind på den modsatte side, så den flyver mellem banehalvdele. Man vinder point, ved at modstanderen ikke kan returnere bolden, ligesom vi kender fra mange ketsjer- og batsportsgrene.

Padel spilles på en speciel padelbane. Banen ligner en tennisbane, bare mindre. Den måler 20 x 10 meter med et net sat op i 2,5 meters højde. Derudover er der ydervægge i glas som i squash, som typisk er 3-4 meter høje. Nogle steder er sidevæggene faktisk et metalgitter eller af beton i stedet for glas. Det typiske er dog, at alle væggene er af glas.

Reglerne minder generelt meget om hinanden. Dog er der en stor forskel, fordi serven i padel altid er underhåndsserv. Reglerne tillader desuden, at bolde kan spilles op af bag- og sidevæggene, ligesom i squash.

10 generelle regler for padel tennis

Der er mange regler at være opmærksom på, når man spiller padel. Men du behøver ikke spille med dem alle, når du bare vil hygge dig med vennerne, eller skal spille med dine forældre.

Her er dog 10 generelle regler, som du altid bør spille efter:

 1. Bolden må ikke ramme jorden 2 gange i træk på samme side af nettet.
 2. Du må ikke slå til bolden 2 gange i træk.
 3. I åbent spil må du gerne slå til bolden i luften, inden bolden har ramt jorden.
 4. Bolden er ude, hvis du slår den direkte ud i sidevægge eller bagvæg.
 5. Bolden skal ramme jorden på modstandernes side, inden den må ramme væggene.
 6. Bolden må gerne ramme væggene flere gange, bare den først har rørt jorden én gang.
 7. Du må gerne bruge glasvæggene på din egen side som bande, så du kan få bolden over nettet ved at slå den direkte ind i din egen væg først.
 8. Du må ikke slå bolden tilbage til modstanderen, før den er kommet helt over nettet og derved er på din banehalvdel.
 9. Du taber pointet, hvis bolden rammer dig.
 10. Du taber pointet, hvis du rammer nettet med kroppen eller dit bat.
Regler Til Paddle3
Regler Til Paddle4

3 vigtige regler for serven

Udover de 10 generelle regler, er der 3 vigtige principper for, hvordan man sætter serv.

1) Serv

Serven skal altid være underhåndsserv, og du må kun slå til bolden ved bæltestedet eller under. Du skal desuden kaste bolden i underlaget med hånden, inden du slår bolden med battet.

Du skal altid serve fra sit servefelt over i modtagerens modtagerfelt, som findes skråt over for dig. På begge banehalvdele findes der to felter, som altså bruges både som modtager- og servefelt, afhængigt af hvor I er i spillet.

Hver point – dvs. hver runde – starter med en serv, og du server et helt parti ad gangen. Bagefter server din modstander et helt parti osv. Serven skal altid gives første gang fra højre side. Ved point skifter man så side, så serven hele tiden går på tværs af banehalvdele og sider.

Du har ret til en første serv og en anden serv for at få en succesfuld serv, men kan din serv ikke godkendes efter to forsøg, får din modstander pointet, og I skal serve i et nyt point.

Du må også kun serve, når bolden er inde på din egen halvdel af banen, og du må ikke røre grænsen til modstanderens halvdel med fødderne. Du skal altid have mindst en fod i jorden, når du server, så du må ikke være i hop under serven.

2) Servefejl

Der kan ske servefejl i padel af flere årsager, og hvis det er en førsteserv, har du lov til at tage den om. Hvis det er en andenserv, taber du pointen, og I går videre til næste point.

En servefejl kan bl.a. ske ved at:

 • serven ikke er underhåndsserv
 • du misser bolden med battet
 • du skyder til bolden højere end ved bæltestedet
 • serven rammer uden for modstanderens modtagerfelt
 • du ikke kaster bolden i underlaget først
 • andre spillere går, løber eller hopper under serven
 • bolden rammer metalgitteret efter at have ramt jorden én gang


3) Modtagelse af serv

Når du skal modtage en serv fra din modstander, skal du stå klar med battet klar lige bag ved din linje.

Bolden må ikke ramme jorden, før den lander i modtagerfeltet på den anden side af nettet. Når bolden har ramt jorden i dit servefelt må du returnere den, men det kan også være strategisk at vente til at bolden rammer glasvæggen. Til gengæld må bolden ikke ramme metalvæggene, selvom den har ramt jorden først. Bolden må også kun ramme jorden én gang i hele sekvensen – ellers går pointet til serveren.

Hvis bolden rammer en på modtagersiden eller deres bat, inden bolden har ramt jorden i en serv, vinder serveren pointet.

Pointsystemet i padel

Ved første øjekast kan pointsystemet i padel godt se komplekst ud, men bare rolig, det er overhovedet ikke så svært.

1) Pointfordeling

Pointskalaen i padel er ligesom i tennis, dvs. 15, 30, 40 og parti. Et parti består altså som minimum af 4 bolde, og du bliver ikke tildelt ét point ad gangen.

I padel spiller man 3 sæt i en kamp. Et sæt består af 6 partier, dvs. 6 runder som enten dit eller modstandernes hold kan vinde.

Men man vinder først et sæt, hvis man vinder mindst 2 partier over modstanderne –  så man kan godt vinde et sæt 6-4. Hvis I til gengæld står 5-5, skal man vinde 7-5 for at vinde sættet.

Ender man 6-6, spiller man et såkaldt tie-break, hvor både reglerne og pointene er lidt anderledes.

2) Tie-break

Hvis man ender 6-6 i et parti, er man i det, der hedder tie-break. Her gælder det om at få 7 point først, og igen skal der være minimum 2 point ned til modstanderen. Pointene i et tie break tildeles et ad gangen og tælles 0, 1, 2, 3, osv.

Man kan altså vinde et tie-break 7-5, men opstår der lighed, spiller man, indtil der er  en difference på to point (f.eks. 10-8).

Et tie-break starter med den spiller, som skulle serve i det ”normale” parti. Vedkommende server kun første point efter de almindelige serveregler. Efter første point server modstanderen hele to gange, hvorefter der skifter hold igen i to point. Sådan fortsætter det, indtil der er en vinder af tie-breaket.

3) Omspil af point

Nogle gange kan det blive nødvendigt at gentage et point, fordi spillet bliver afbrudt af ydre omstændigheder.

Hvis bolden går i stykker, eller der opstår en ændring i de normale spilleforhold, spiller man pointet om.

4) Tabt point

Der er masser af muligheder for at tabe et point, så modstanderne altså får pointet.

Man taber pointet, hvis:

 • en spiller laver fejl på serv nr. 2
 • modstanderens serv rammer dig, din makker ellers jeres bat, inden bolden rammer jorden
 • en spiller rører nettet, netstolper eller den anden banehalvdel, mens bolden stadig er i spil
 • bolden hopper to gange på ens banehalvdel inden denne returneres
 • bolden ryger ud over bagvæggen, sidevæggen eller gennem døren efter at have hoppet på ens banehalvdel, uden at man når at returnere denne udefra
 • man slår til bolden, inden den er helt over nettet (invadering af modstanderens banehalvdel)
 • en spiller returnerer bolden, og den rammer direkte på side- eller bagvæg uden at ramme jorden på modstanderens banehalvdel først
 • en spiller slår to gange til bolden i samme slag (dobbelt berøring)
 • en spiller slår til bolden, og bolden rammer spilleren selv, makkeren eller deres tøj eller bat
 • en spiller kaster battet efter bolden
 • en spiller hopper over nettet, mens bolden er i spil
Regler Til Paddle5 1
Regler Til Paddle1 1

I tvivl om dine valg?