Livsstilsaendring02 Scaled 1010X500 Acf Cropped
Livsstilsaendring01 Scaled 1010X500 Acf Cropped

Livsstilsændring – vejen til et sundere liv

Det er normalt at gå med et ønske om, at lægge sit liv om. Ofte handler det om vægttab, men det kan også være noget mentalt. De to ting hænger selvfølgelig også sammen. Men hvordan kommer man igang med sin livsstilsændring, og ikke mindst, hvordan får man den til at vare ved?

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 14. marts 2023

Hvad er en livsstilsændring?

En livsstilsændring er ikke noget quick fix. Et hurtigt vægttab med en slankekur varer sjældent ved. Det kræver noget andet, nogle andre værktøjer og mere realistiske rutiner i hverdagen, end de ekstremer man kommer ud for ved en slankekur. 

Vægttab afhænger ikke af at spise mindre. Man skal faktisk spise meget, bare meget af det rigtige. Vægttab handler heller ikke om at overanstrenge sin krop med for store og pludselige mængder af træning, men om at finde den rigtige og sjoveste måde at få motion på, på et regelmæssigt niveau. Det sunde liv handler ikke om rygrad – det handler om værktøjer og viden. 

Der findes ingen mirakelkur mod vedvarende vægttab, det viser forskning. En livsstilsændring er altså en lang proces, og skal med tiden blive en tilstand, der varer ved, uden at det er noget du aktivt tænker over hver dag

Livsstilsaendring03 Scaled 1010X500 Acf Cropped
Livsstilsaendring04 Scaled 1010X500 Acf Cropped

7 gode råd til din livsstilsændring 

Det kan føles helt overskueligt at skulle igangsætte rejsen livsstilsændring. Må man så aldrig drikke kaffe mere, og aldrig mere spise fedt? Forhåbentlig kan de følgende 7 råd berolige dig lidt. 

1. Gør din motivation klart

Det er helt og aldeles afgørende at du lægger dit liv om, for DIN skyld, og ikke for andres. Det er for det første vigtigt fordi, at hvis ønsket om vægttab ikke kommer indefra, så lykkes det nok heller ikke at lægge dine vaner om. Og for det andet, så er det slet ikke noget andre skal bestemme. Det skal handle om, at du har lyst til at have en sundere krop og et sundere liv, og vælger den vej derhen der føles rigtig for dig. Så skal du nok nå dit mål. 

2. Lav en realistisk plan

Det der altid går galt ved hurtige vægttab er for store og uoverskuelige ændringer i kost og motion. Man går simpelthen kold for hurtigt, og ryger tilbage i de gamle vaner. Det tager tid. 

Derfor er det supervigtigt at lægge en realistisk plan for din livsstil. Vælg højst 3-4 små ændringer ad gangen, du fast skal følge, og når de begynder at føles naturlige og implementerede i dine rutiner, så kan du tilføje nye ændringer til din plan. 

Du kan også gribe det an ved at bryde din plan op i små delmål. For eksempel små ting som altid at tage trappen frem for elevatoren, gå tur hver dag, eller at inkludere fisk i mindst 2 måltider om ugen. 

Tal evt. med din læge om gode råd til varieret kost. 

3. Vær bevidst om de små vaner

De små vaner betyder rigtig meget for en livsstilsændring. Dårlige vaner vi slet ikke ved er dårlige kan gøre stor forskel på, om vi har succes med vores livsstilsændring eller ej. 

Derfor er det en fordel at være opmærksom på detaljen, og forvandle dem til gode vaner. 

Her er et par eksempler på bittesmå vaner, vi ikke ved vi har

  • Vi spiser for hurtigt 

  • Vi bruger store tallerkener og ender på den måde med at spise mere end vi måske har brug for 

  • Vi glemmer at drikke vand, især imellem måltider

  • Kød og stivelse fylder mere end det grønne på tallerkenen

  • Vi snacker de forkerte ting, i stedet for altid at have en frugt med os

  • Vi køber for lidt ind ad gangen, så vi hele tiden må afsted og skal face vores fristelser

4. Gå gradvist fremad

Det ligger lidt i forlængelse af den realistiske plan, for den gode plan er en, der går gradvist fremad. 

Det er vigtigt at du ikke starter med at tilbringe 4 timer i fitnesscenteret første dag, for så kommer du nok ikke afsted igen. Hvis du slet ikke er vant til træning og motion er det faktisk også farligt, at lægge for hårdt ud. 

Start blidt ud, ét skridt ad gangen, og i forbindelse med, at du bliver stærkere og også ændrer din kost vil du mærke, at du har energi til mere, end du plejer. 

5. Pas på med ordet ‘forbudt’ 

Vi mennesker er kassetænkende. Vi deler mad op i sundt og usundt og forbudt og ikke forbudt. Derfra forsøger mange af os så at skære alt det forbudte fra, hvis vi gerne vil tabe os. 

Men ligeså snart du kalder en fødevare forbudt, så længes du efter den. Det lyder enormt åndssvagt, men sådan er det. Derfor vil du hurtigt føle dig stresset og falde i og spise den “forbudte” madvare i for store mængder, hvis du pludselig slet ikke må spise den.

Derfor må alt i stedet spises med måde, også fedt og sukker. Ting ikke i forbudte og ikke forbudte madvarer, men i stedet i de mængder, du spiser dem i. Fortsæt med at spise alle dine guilty pleasures men gør det i en mængde, hvor du stadig er i kalorieunderskud. 

Hvis man aldrig må spise lidt sukker eller drikke lidt alkohol, bliver livet også for kedeligt. 

6. Spist groft og grønt 

I stedet for at tænke i forbudte madvarer bør du tænke i dem du i hvert fald har rigtig godt af, og eksperimentere med dem. 

Det grove og det grønne er en rigtig godt løsning på sulten, der selvsagt kan være farlig for vægttabet. Så gå amok i groft brød til morgenmaden og madpakken og spændende salater til aftensmaden og suppler med ting du synes er lækre. Så bliver du mæt, og spiser ikke noget dumt bagefter. 

7. Bevæg dig hver dag

Lidt motion gør også en forskel. Sørg derfor for at bevæge dig lidt hver eneste dag. Det er selvfølgelig godt at fordele en reel træning på én eller flere dage i ugen, men fordel en gåtur, en cykeltur på de resterende dage, eller gør små ting som at stå af et busstoppested tidligere end du er nødt til. 

7. Vær tålmodig med dig selv 

En livsstilsændring kommer ikke fra den ene dag til den anden. Mange af dine vaner ligger sikkert dybt i dag, og er svære at komme af med. Det tager op mod 2 måneder før man helt har ændret en vane. 

Derfor er det virkelig vigtigt med tålmodighed. Lad vær med at slå dig selv i hovedet hele tiden over, at du stadig har lyst til at ligge på sofaen en hel dag, eller at spise en burger. Det er okay, for pludselig en dag, har du ikke de lyster mere – i hvert så sjældent at du faktisk kan give efter for dem når de kommer, uden at det gør noget. 

Få en masse søvn og giv det hele tid. 

Livsstilsaendring05 Scaled 1010X500 Acf Cropped
Livsstilsaendring01 Scaled 1010X500 Acf Cropped

Få hjælp til livsstilsændringen på Viborg Idrætshøjskole 

På Viborg Idrætshøjskole har vi et eksistensfag der hedder Livsstil. Her lærer du en masse om hvordan kroppen og sindet spiller sammen, og hvordan gode livsstilsændringer kan påvirke din mentale og fysiske sundhed. 

I faget livsstil, vil du få indsigt og viden om kost og træning, som du fremadrettet vil kunne anvende når behovet opstår. Vi vil forsøge at erstatte de knap så hensigtsmæssige vaner, fysisk og mentalt, med nye sunde vaner.

Vores dygtige underviser hjælper dig med selv at opnå en sundere livsstil med fokus på sundhed og trivsel. Der er plads til absolut alle slags mennesker på faget, uanset hvor mange dårlige eller gode vaner man tager med ind på faget. 

Læs meget mere om eksistensfaget Livsstil her.

I tvivl om dine valg?