Kaltring For Begynder 04 Scaled 1010X500 Acf Cropped
Kaltring For Begynder 05 Scaled 1010X500 Acf Cropped

Klatring for begyndere – Hvad skal du være opmærksom på?

Drømmer du om at prøve kræfter med klatring? Der er en masse der er godt at vide som begynder, både om teknik, udstyr og mindset. Det tager tid at få greb om klatring, men på Viborg Idrætshøjskole skal vi nok hjælpe dig på vej.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 26. maj 2023

Hvorfor klatring? 

Klatring er grænseskubbende. Vores mentale liv har godt af, at opnå mål, og klare udfordringer. Det kan klatring give dig. 

I klatring handler det om, at nå til tops, og det er altså både fysisk og mental forstand. For lægger du ikke en ordentlig plan for, hvordan du når derop, og holder du ikke hovedet koldt undervejs, vil den fysiske styrke alene ikke kunne få dig til tops. De to ting må spille sammen, for at det lykkes. 

Det er det der gør klatring fedt. At nå toppen og målet giver en følelse af styrke og frihed. Men når du har nået dit mål, er der altid en sværere rute og en højere top at nå, så du kan udvikle dig. 

Nogle tror at klatring er en solosport, men for mange unge og voksne er det tværtimod forbundet med et stærkt fællesskab. Du har nemlig brug for andre, for at lykkes med klatring. 

7 gode tips til nybegynderen 

Vi har her samlet 7 gode og vigtige tips til dig der ønsker for første gang at springe i klatreselen og se hvad der sker. 

1. Vælg det rigtige udstyr 

Det er faktisk ikke så svært at finde det rigtige klatreudstyr, når først du ved hvad du skal se efter. På Viborg Idrætshøjskole er processen endnu nemmere, da vi stiller moderne udstyr til rådighed for alle facetter af klatring. 

Men hvis du selv skal ud og finde udstyr efter højskolen, og skal ud og købe reb, topreb osv. skal du overveje om du vil fokusere på bouldering eller klippeklatring, da disse kræver forskelligt udstyr. Du er også nødt til at have dit niveau for øje, når du køber udstyr. Der skal passe til dit niveau, men der skal helst også være plads til, at du kan udvikle dig med det.

Et andet vigtigt tip til udstyr er, at du skal skaffe klatresko, der virkelig sidder til. De må endelig ikke være for store. Faktisk skal de sidde så meget til, at du kun kan holde ud at have dem på i en halv time. Hvis skoene er for store, kan man simpelthen ikke stå fast på grebene. 

2. Læg en plan inden du klatrer op

Du kan ikke bare klatre op, uden at have studeret ruten først. Alle vægge og ruter er forskellige. Så skal du nå til tops, kræver det en plan. Du skal orientere dig i, hvor grebene sidder. Tænke over om du har set andre løse ruten, og huske hvad de gjorde. Derfra skal du spørge dig selv hvilke greb der skal holdes med hvilken hånd og hvilke greb der er til fødderne, og desuden hvornår fødder og hænder skal flyttes i forhold til hinanden. Prøv din plan af, virker den ikke, så læg en ny, indtil det virker. 

3. Børst altid grebene 

Grebene skal altid være rene. Derfor skal man huske lige at børste dem af, før og efter man bruger dem. Når et klateregreb er rent, bliver friktionen bedre, og derfor skal man ikke bruge ligeså mange energi og styrke på at holde fast på dem.

4. Brug kalk – og meget af det

Der er mange begyndere der nedprioriterer brugen af kalk. Men det er en fejl. Kalk på hænderne forhindrer dig i at få svedige og glatte håndflader, så det skaber altså en bedre friktion mellem dine hænderne og klatregrebene. Brug hellere for meget kalk end for lidt, for en sikkerheds skyld. 

5. Brug storetæerne 

I næsten al klatring skal man stå på sine storetæer og på forfoden. Derfor må klatreskoene være små, kontrollen ligger nemlig i storetåen. Ved at stå på den kan man fordele mere kraft ned i de små fodgreb. Man mister en masse kontrol ved at stå på siden eller midten af foden, fordi man ikke kan mærke om man står godt. Jo højere niveau, jo mindre fodgreb, derfor kan man ligeså godt vænne sig til teknikken tidligt.

6. Kræfterne ligger i benene, ikke i armene 

Det kan virke grænseoverskridende for en nybegynder på en klatrevæg, men man gør klogt i at slappe lidt af i armene, og i stedet gøre brug af vores store benmuskler. Mærk derfor godt efter, hvor lidt armkraft du kan slippe afsted med at bruge, og hvor meget du kan dirigere ned i benene. Benene har kontrollen!

7. Hav tålmodighed, og dygtiggør dig 

Det tager tid, at knække koden til klatring. Du bliver ikke mester på et halvt års kursus. Du skal finde en ro i det, og det kræver tålmodighed. Du skal lære teknikkerne og strategien bag god klatring, og så skal du lære din “klatrekrop” at kende. Så skal du nok blive dygtig.

Kaltring For Begynder 03 Scaled 1010X500 Acf Cropped
Kaltring For Begynder 02 Scaled 1010X500 Acf Cropped

Klatring på Viborg Idrætshøjskole

Hvis du er vild med højder, og drømmer om at klatre mod dem, så kan de dygtige instruktører på Viborg Idrætshøjskole tage dig i hånden, så du kan komme godt i gang med klatring. 

Hvis du vælger klatring som idrætshovedfag, får du en introduktion til bouldering, repelling, udstyrslære, kurser i sikkerhedsprocedure, sikringsteknik med topreb til førstemands-klatring og meget mere. 

Vi starter helt fra bunden, med teori og efterfølgende praksis – alt sammen i et sikkert og professionelt miljø, med professionelle og erfarne instruktører, og med nyt og moderne udstyr til klatring. 

Vi har gode klatrefaciliteter i form af et boulderrum, Indendørs væg og vores bjerg udenfor, der ovenikøbet er Danmarks største. Læs mere om klatring som hovedfag her. 

I tvivl om dine valg?