Hvad skal jeg lave i mit sabbatår?
Sabbatår er populært, og i dag vælger mange at benytte sig af muligheden.
Men hvad er det lige man skal bruge tiden på? Der kan være mange spørgsmål i den forbindelse. Dem vil vi forsøge at afdække, samt komme med idéer til, hvad man kan bruge sit sabbatår til.
Her kommer vores 7 bedste bud på idéer til hvad du kan bruge dit sabbatår på…
Få 7 gode idéer til dit sabbatår
Sabbatår handler om et års orlov fra dine studier, enten fordi du trænger til en pause fra dit studium, søger at møde nye mennesker, personlig udvikling, rejse eller arbejde.
Mange får brug for mental adspredelse, genopladning, tænkepause eller forberedelse til videregående uddannelse. Her er der også mange som vælger at tag et frisemester, i løbet af en længere udannelse.
Vi har samlet lidt inspiration til dit sabbatår:
Tag på højskole i dit sabbatår
Det har overgået mine vildeste forestillinger! Det har været en oplevelse for livet og det bedste jeg nogensinde har brugt penge på – det har været suverænt!
Et højskoleophold kan være med til at afklare din fremtid, uden karakter- og eksamensræs – i stedet vil du opleve en personlig udvikling, et fantastisk fællesskab og møde en masse nye venner. Alle udtaler at højskolen var en oplevelse for livet!
Fælles for alle højskoler er, at vi har et bredt udbud af fag og aktiviteter, som du kan designe dit eget skema ud fra. Nogle vælger f.eks. at forberede sig på optagelsesprøven til Politiet, en livsstilsændring, eller ønsker at styrke sig personligt eller fysisk. Man kan også tage en uddannelse som eksempelvis personlig træner, sportsmassør eller tage et dykkercertifikat, det er op til dig, hvad du har lyst til! – men fælles for alle, er det et åndehul, hvor man møder en masse nye venner, personlig udfordring, rejser til udlandet og masser af fede oplevelser, hvor man dyrker fællesskabet.
Det sociale er det fedeste. Alle er her fordi, de gerne vil, og det kan man godt mærke. Jeg har aldrig været et sted, hvor jeg lige fra starten har følt mig så velkommen fuldstændig som jeg er. På højskolen er det ikke bare sport dagen lang, det er en stor del af hverdagen på en Idrætshøjskole, men der også plads til dybe seriøse samtaler, trods det at hverdagen primært er præget af grin og smil. Man møder mange nye mennesker og lærer en masse om rummelighed og om at forstå hinandens forskelligheder.
Det har været de mest fantastiske 6 måneder i mit liv. Jeg er virkelig glad for min beslutning om at tage på Idrætshøjskole. Det fortryder jeg aldrig, når jeg tænker tilbage på venner, lærere, fag, rejser og alt det andet.
Få et job i dit sabbatår og tjen gode penge
Mange vælger at arbejde i deres sabbatår, for at tjene penge. Det kan f.eks. være et fultidsarbejde i butik eller på fabrik, eller et aften-/weekendjob på restaurant eller cafe. Der er mange muligheder for at tjene gode penge i sabbatåret, hvis man gerne vil lave en opsparing. F.eks. hvis du vil på højskole, er der mange som har været ude at arbejde det første halve år, inden de starter på højskole.
Du kan også vælge at arbejde i udlandet. Mange har en drøm om at rejse rundt i USA, Australien, England, Tyskland eller Østen, og så kombinere det med at arbejde rundt omkring. På den måde kan man både opleve kulturen og samtidig tjene penge løbende til næste stop på rejseplanen.
Tag på en rejse i dit sabbatår
Mange, som vælger at tage et sabbatår, har også et ønske om at komme ud at rejse, at opleve nyt, møde nye kulturer, eventyr og nye venner. Der er flere måder at rejse på. Det kan være en drøm om at komme ud som backpacker, hvor du rejser ud i den store vide verden, med alt dit grej på ryggen. En populær og simpel måde at rejse på. Der er også mange, som vælger grupperejser, hvor man rejser sammen med andre unge.
Og så er der også mange der drømmer om en jordomrejse, hvor man måske rejser via et rejsebureau, som tilbyder forskellige pakkeløsninger, med forskellige destinationer, hele verden rundt. Det tager typisk 2-3 måneder. Foretrækker du selv at planlægge din rejse i dit sabbatår, så er der også masser af muligheder. Meget afhænger i virkeligheden af, hvilket budget du har til rådighed, hvad dine drømme er, og hvor lang tid du kan afsætte. Verden byder på mange eventyr og her kommer nogle af de lande, som er værd at overveje at besøge:
- Australian
- New Zealand
- USA
- Thailand
- Malaysia
- Tanzania
- Peru
- Vietnam
- Fiji
- Brasilien
Frivilligt arbejde
Frivilligt arbejde i dit sabbatår er også en god mulighed, for at kvalificere sig eller samle point til et videre forløb. En meningsfuld pause fra studiemiljøet, hvor du kan møde andre mennesker og opleve hvordan de har det og lever, og på den måde tilegne dig personlig udvikling og ny viden. Der er mange muligheder! Både hvor man yder en indsats for mennesker eller naturen, som af en eller anden grund har brug for din hjælp. Der er altid organisationer som søger frivillige.
Frivilligt arbejde kan også kombineres med rejse til udlandet, hvor du rejser til et land, hvor de har brug for ekstra hænder, f.eks. til, børn, unge, undervisning, kvinderettigheder, miljø/økologi, marine-projekter, eller arbejde med vilde dyr. Her er der også forskellige organisationer, som har et bredt udvalg af muligheder for frivilligt arbejde i udlandet. Alt sammen kan du søge meget mere om online.
Praktik i udlandet
Drømmer du om at prøve kræfter af med at arbejde i udlandet? Måske for at se om det er den vej du skal, eller bare for at prøve noget helt andet!
Et praktikophold i udlandet giver dig også store oplevelser: Du forbedrer dine sprogfærdigheder, møder nye mennesker, får et internationalt netværk og oplever en anden kultur. Du får spændende udfordringer både det personlige plan, hvor du helt sikkert vil blive mere selvstændig, men også på det faglige plan, vil du opleve en udvikling, som er med til at du opkvalificerer dit CV. Der findes også her mange muligheder for hvilket felt man vil i praktik i, og også her er der bureauer, som hjælper med at skaffe kontakt til virksomheder i udlandet, bolig mm.
Lær et nyt sprog
Har du brug for at lære et nyt sprog til dit videre studieforløb eller arbejde, eller vil du bare gerne blive bedre til et bestemt sprog som du holder af? Så kan det være en ide at bruge noget af dit sabbatår på at studere det. Så har du fred og ro til at gå dybden med det, og blive både mere sikker og dygtigere til det. Man kan vælge sprog som enkeltfag på et kursus, online kursus eller via en app. Eller også kan du rejse til det land, hvor man taler sproget, opleve deres kultur og tale det, til du til sidst drømmer på deres sprog.
Bliv guide i udlandet
Som guide i udlandet, arbejder man typisk for et rejsebureau. Her er arbejdsopgaver, hvor du kan komme til både at skulle assistere gæster i lufthavnen ved både ankomst og afrejse. Du kan også blive børneguide, stå for sports- og andre aktiviteter og diverse udflugter. Der er altså noget for enhver smag, men du skal være klar på at blive kastet ud i lidt af hvert. Der er en masse fordele ved at blive guide. For det første får man en masse fede oplevelser, samtidig med at man er i udlandet. Mange af ens medguider ender desuden med at blive venner for livet, og man få en masse af personlig udvikling og arbejdserfaring, man senere kan skrive på sit CV.
Sabbatår med mening
Et sabbatår er et års orlov fra dit arbejde eller uddannelse, et år til mental adspredelse og genopladning. Uanset hvordan du vælger at adsprede og genoplade i dit sabbatår, er det vigtigt, at det giver god mening for dig, og at du udfylder dit pusterum med meningsfulde og lærerige oplevelser. Den bedste genopladning og motivation, til dit videre forløb, kommer gennem nye inputs og oplevelser. Eller, hvis det handler om at forberede dig til en videre uddannelse eller optagelse, er det selvsagt, at det skal være noget som forbedrer dine kvalifikationer.
Så alt efter om det er en pause fra bøgerne eller point du har brug for, så er der ingen tvivl om, at det er bedst, hvis det du vælger, er noget som forbedrer din situation. Holder du en decideret pause fra alt, kan det blive svært at komme i gang igen efter dit sabbatår!
Sabbatår efter gymnasiet
Har du afsluttet gymnasiet og har brug for en pause, inden du skal læse videre på en videregående uddannelse, eller har du brug for at samle point til en kvote 2 ansøgning? Så er et sabbatår oplagt at bruge til det. Dels får du mulighed for at blive mere afklaret, hvis du er i tvivl, og du har også mulighed, for at spare penge sammen og få ladet batterierne op til dit videre forløb. Men det er altid en god ide at tage stilling i god tid, for vil du f.eks. ud at rejse for at lære et nyt sprog og opleve en anden kultur, så kræver det både planlægning og lidt økonomi, til at komme afsted. Men uanset hvad du vælger at bruge dit sabbatår til, er det godt at være i god tid, så du er sikker på at få indfriet dine ønsker for dit sabbatår.
Sabbatår mellem bachelor og kandidat
I dag må du gerne holde flere års pause mellem din bachelor og kandidat uden at miste dit retskrav. Det giver dig mere frihed, til at prøve erhvervslivet af undervejs i dit uddannelsesforløb. Det kan også være en god måde at få foden indenfor, til dit drømmejob!
Langt de fleste trænger til, på det tidspunkt, at holde en pause fra studiet. Det er mange år at sidde ved skolebænken og terpe. Men det er en god idé at lægge en plan for, hvad man vil i løbet af sit sabbatår. På den måde er man sikker på, at få mest ud af tiden. Men det er altid godt at være åbensindet, så du ikke begrænser muligheden for, at prøve lidt forskelligt af, det kan måske hjælpe dig til at blive mere afklaret om fremtiden, og hvad du vil, hvis du er i tvivl.
Oftest stillede spørgsmål til sabbatår
Hvad er et sabbatår?
Et sabbatår er et års orlov fra arbejdspladsen eller uddannelsen, et år til mental adspredelse og genopladning. De fleste unge vælger at arbejde i de første 4 måneder og rejser eller på højskole i 4-5 måneder.
Hvorfor hedder det et sabbatår?
Et sabbatår er en jødisk betegnelse for hvert syvende år, hvor jødernes marker skulle ligge brak. Ordet bruges nu om et friår, altså et års orlov fra arbejdspladsen eller uddannelsen. Betegnelsen kommer af ordet sabbat, der er den jødiske hviledag.
Hvor mange sabbatår må man tage?
Der er ikke nogen egentlig grænse for, hvor mange sabbatår du må tage. Men jo længere du kommer væk fra uddannelsessystemet, jo sværere er det at starte op igen. Dette er en god ting at have i baghovedet, inden du kaster dig ud i dit tredje sabbatår.
Hvornår kan man tage sabbatår?
I princippet kan du allerede tag sabbatår efter 9. eller 10. klasse, hvis man ikke ved hvad man vil. Her kan man f.eks. tage på ungdomshøjskole, eller finde et ungdomsjob og på den måde spare lidt penge op. Men det er oftest undervejs i de videregående studier at man tager et sabbatår, f.eks efter gymnasiet.
Hvor mange unge tager sabbatår?
Det er langt størstedelen, som bruger mellem et eller to sabbatår til at opleve verdenen, arbejde og/eller flytte hjemmefra. De fleste har kun brug for et sabbatår til at blive klar til studierne igen. Dette år kan være uundværligt og give fornyet energi til at klø på, når studiet kalder. Mange bruger deres sabbatår på, at finde ud af, hvad fremtiden skal bringe. Det kan være svært at navigere rundt i den enorme uddannelsesjungle, men med et sabbatår får du tid til at mærke efter, hvad du gerne vil studere.