Hvad er padel tennis? 3 unikke ting ved padel tennis
Padle tennis er en unik sport, der er en kombination af tennis og squash. Det består af lige dele sjov og lige dele sport. Der er flere grunde til, at padle er helt unik. Her har vi samlet 3 grunde.
Hvad er padel tennis?
Padle tennis (kaldes i dag også bare padel) er en unik form for tennis, der blev opfundet i Mexico i slutningen af 1960’erne. Padel er en blanding af tennis og squash. Det er en meget populær sport i Syd- og Latinamerika, og nu er den også begyndt at dukke op på flere steder i USA og Europa, hvor interessen er stigende.
Sporten beskrives ofte som 50% af det bedste fra andre ketsjer- og batsportsgrene og 50% socialt samvær og sjov.
Det er en sport, der appellerer en bred gruppe af udøvere, da det er let at lære sporten at kende – de fleste spillere lærer de grundlæggende færdigheder i løbet af en halv time.
Det er en fordel, hvis man har erfaring med ketsjersport såsom badminton og tennis, men det er slet ikke en forudsætning for at gå i gang med padel. Både unge, ældre, uøvede og handicappede kan altså få glæde af sporten. Særligt fordi det ikke er en sportsgren, der er domineret af styrke, men snarere af strategi, kan mænd og kvinder, unge som gamle sagtens spille sammen. Det gør padel til en ideel familiesport.
Padel spilles som en double, hvor der er fire spillere involveret – to på hver side af nettet. Man spiller altså altid sammen med en makker, og det gør sporten meget social og selskabelig, så det er let at få nye venner og bekendte, mens man spiller.
Hvordan spiller man padel?
Padle tennis spilles på en bane, der måler 20 meter i bredden og 10 meter i dybden. Nettet er sat op 2,5 meter over jorden, ligesom det er tilfældet i tennis.
Derudover minder padelbaner også lidt om squash, fordi ydervæggene er i glas. Bagvæggene er glasvægge, der oftest har en højde på 3 meter, mens sidevæggene stopper efter 4 meter. Sidevæggene er som regel også lavet i glas, men mange steder kan de i stedet være lavet som et metalgitter eller af beton. Selve spillet minder meget om tennis, da reglerne ligner hinanden, og der gives point som i tennis. Den største forskel er, at serven i padel tennis altid er underhåndsserv, og at bolde kan spilles op af glasvæggene, som vi kender det fra squash. Reglerne giver dermed mulighed for, at man kan anvende bag- og sidevæggene i spillet, hvilket kan resultere i længere dueller, end vi normalt ser i en tenniskamp.
Vil du gerne spille efter reglerne? Læs vores guide til padelreglerne her.
3 unikke ting ved padel
Der er flere store forskel på padel og tennis.
- Banerne: Først og fremmest er padelbaner lidt mindre end tennisbaner, og der skal være fire spillere frem for to, så der er trangt på banerne.
- Battet: En af de største forskelle mellem tennis og padel er, at padelbattet er helt unikt, hvilket gør spillet meget mere dynamisk og intenst. Padel er en hurtigere og mere intensiv sport end tennis, og det stiller store krav til reaktionsevnen hos spillerne.
- Strategi: I modsætning til tennis kan padelbolden desuden spilles op af glasvæggene, hvilket gør spillet meget mere strategisk og taktisk. Pointsystemet er også opbygget efter dette, så man i større grad vinder point gennem strategi end gennem styrke.
Det er altså en kombination af det særlige bat, den mindre bane og de fire spillere, der gør padel til en helt unik sport, som er med til at gøre padel til en mere udfordrende og underholdende sport end tennis.
Hvad er særligt ved en padel ketsjer?
Når man spiller padel, bruger man faktisk et padelbat og ikke en ketsjer. Forskellen er, at der i ketsjere bruges strenge, som vi kender fra tennis og badminton, mens et bat er strengfri, som vi kender fra bordtennis.
Padelbattet ligner faktisk mest af alt en blanding af et bordtennisbat og en tennisketsjer, men det er helt unikt. Padelbatten har ingen strenge og er derfor meget fleksibelt. Overfladen på battet er desuden også hullet, så man kan give bolden et flot og kraftigt slag. Bolden i paddle minder også meget om en tennisbold, men den er mindre og har et lavere tryk, så den flyver langsommere, men også så den ikke beskadiger battet.
Når du skal vælge det rigtige bat, skal du tage højde for dit eget niveau og spillestil. Hvis du er en mere avanceret spiller, vil du måske have et bat med en hårdere overflade, så bolden ikke bliver slået for langt. Er du derimod nybegynder, kan det være en fordel at have et blødere bat, så du kan få bolden i spillet oftere.
Det er vigtigt, at du prøver battet, inden du køber det. De fleste forhandlere har heldigvis prøvebat, alternativt kan du prøve nogle af dine kammeraters bat. På den måde kan du finde det bat, der passer bedst til dig og dit spil.
Hvor kan du træne padel?
Der er mange muligheder for at træne padel i Danmark. På et padelcenter kan du typisk få adgang til både baner og bat, så du kan komme godt i gang med sporten. Mange tennis- og idrætsklubber kan også tilbyde padelbaner og -udstyr til deres medlemmer, så hvis du allerede er medlem af en idrætsklub, kan du tjekke, om der er adgang til padel.
Hvis du gerne vil have et endnu mere indgående kendskab til padel, kan du tage det som SPOT idrætsfag hos Viborg Idrætshøjskole. Her blander du teori og praksis, så du både lærer om padelens historie, spillereglerne og banens opbygning, men du vil også få mulighed for at afprøve din egen spillestil, ligesom du vil opleve et helt særligt socialt fællesskab med de andre højskoleelever.
Du kan læse mere om SPOT her.