Fra højskoleelev til professionel OCR-atlet.
Læs om Jonas og hans rejse fra et højskoleophold til professionel OCR-atlet.
Jonas V. Drescher, er en fyr på 25 år, som kommer fra Randers. Han har igennem hele sit liv været meget aktiv. I foråret 2016 gik han på Viborg Idrætshøjskole, hvor han efterfølgende i foråret 2017 blev underviser på højskolen.Mens han har været på højskolen, kunne Jonas nørde i de sportsgrene, som han synes var spændende. Det har været med til at gøre ham til den gode atlet han er i dag.
I dag er Jonas det man ville kalde en OCR-ekspert – han har nemlig titler som World Champion i 2019 og European Champion 2019, med i tasken. Jonas er meget engageret i sin sport, så træningen er en selvfølge og en stor del af hans hverdag. Udover det, har Jonas også et stramt program, hvor han bl.a. underviser og træner egne klienter i at forbedre deres præstationer. Ikke nok med det, kommer Jonas også ind imellem forbi højskolen, for at undervise vores højskoleelever i faget OCR.
Læs hans historie her…
Hvad fik dig til at tage på højskole, og hvorfor faldt dit valg på Viborg IH?
Efter folkeskolen tog jeg på adventure efterskole, efterfulgt af gymnasiet (STX) og en tur i hæren. Mens jeg gik i gymnasiet, var vi på en ekskursion med klassen, hvor vi besøgte Viborg Idrætshøjskole. Her fik jeg øjnene op for ”højskoleverden”.
Højskolen fangede totalt min opmærksomhed – masser af sport, frihed og sjov. Jeg synes virkelig godt om den blanding af fag som højskolen tilbyder, især fagene OCR, Adventure, Styrke og Trailløb fangede min interesse.
Hvad synes du om at gå på Viborg IH
Det var helt fantastisk at gå på Viborg IH! Der var de fedeste faciliteter, utrolig passionerede undervisere og de bedste rammer. Opholdet har helt sikkert været med til, at jeg har kunne fordybe mig, både personligt og fysisk. Skolen har bogstaveligt talt, været som en legeplads for mig, hvor jeg kunne boltre mig på alle de mange faciliteter, som højskolen tilbyder.
Hvad var dine favoritfag?
Helt sikkert OCR, men da jeg gik på skolen, så stod den nok halvt om halvt mellem Rough’n Tough og Trailløb. OCR var dengang kun et Spotfag, så man havde det kun en gang om ugen. Det er lidt sjovt at se, at faget er vokset til det kæmpe fag det er nu.
Havde du specifikke forventninger til dit ophold?
Ja – jeg havde en forventning om, at jeg ville møde åbne og passionerede medmennesker, som var lige så klar på at have et fedt højskoleophold som jeg var.
Jeg havde også en forventning om, at jeg skulle lave en masse sport og få nogle gode oplevelser. Derudover havde jeg et ønske om at starte på en frisk, og hvor jeg kunne definere mig selv på ny.
Kan du anbefale Viborg IH til andre?
Ja! Det har jeg gjort meget og gør det stadig. Det er virkelig en fantastisk mulighed for at gøre og lave lige det man vil. Der er ikke mange steder i verden man får de muligheder!
Kan du anbefale bestemte fag til andre? Hvis ja – hvilke og hvorfor?
Jeg vil kun anbefale, at man vælger efter sin egen interesse. Jeg synes det er godt, at være nysgerrig og turde kaste sig ud i noget nyt. Skolen kan tilbyde så meget. Alle fagene er på højt niveau, så uanset hvad du vælger, får du den bedste undervisning og oplevelse.
Bare prøv noget nyt – har du lysten eller interessen, så prøv det af!
Har du kunnet bruge det du har lært på Viborg IH, i dit videre forløb og senere i livet?
Der har været noget indsigt i mig selv, jeg har kunnet tage med fra mit ophold. Blandt andet, hvem jeg er og hvad jeg vil. Jeg har også taget en stædighed og et selvværd med, til at gå efter de mål og drømme jeg har.
Hvad laver/arbejder du med i dag?
Jeg er professionel OCR-atlet og træner. Jeg træner selv og træner andre til at blive bedre. En normal dag kunne fx se således ud:
- Stå op mellem kl. 8-10
- Stort måltid
- Træningspas
- Stor frokost
- Træningspas
- Arbejde og mad
- Træningspas
- Aftensmad
- I seng igen kl. 24
Jeg går meget op i restitution. Jeg vil hellere skippe en træning for at holde mig skadefri og ved god energi. Der er også meget planlægning – hele kalenderen skal frem så man ved, hvornår de store løb ligger og man kan planlægge sin træning derefter.
Havde dit højskoleophold indflydelse på dit nuværende arbejde og livsstil? Var det det, du havde planer om at gøre, inden højskolen?
Det var slet ikke min plan at OCR kom til at fylde så meget. Jeg havde et mislykket forsøg på at læse til lærer, men jeg fandt desværre ikke lige gnisten på det tidspunkt. Nu går al min tid med træning og arbejde. På sigt kunne det da være fantastisk, hvis man kunne få et job på en højskole. At få en stilling, hvor jeg kan undervise i det jeg er mest passioneret omkring. Muligheden for at give al min viden videre til folk, der er lige så villige til at modtage den.
Kan du mærke, at OCR-sporten er vokset i løbet af de sidste par år?
OCR-sporten er blevet langt større og den vokser for hvert år der går. Skoler som Viborg IH er med til at skabe opmærksomhed på sporten og sørger for, at den kommer frem til folk tidligere. Det, at Viborg IH’s elever f.eks. deltager i forskellige OCR-løb, som forgår rundt i Danmark, er helt sikket også med til at brede sporten ud og vise andre unge, at man kan dyrke denne slags sport.
Hvordan klarer du dig i sporten?
I sporten går det rigtig godt. Jeg havde mit første officielle løb i 2013, derefter har det bare taget fart. Jeg opnåede i 2019 sæsonen, både en Europa- og en Verdensmester titel. I 2019 og 2020 har jeg været den mest vindende herre i Danmark, og jeg ser frem til at skulle deltage i flere løb når det bliver muligt. Corona har dog været svært. Det har lukket mange døre for at kunne være træner, og Fitnesscentrene er ikke åbne – men forhåbentligt får vi snart mulighed for at kommer der igen, og det ser jeg frem til.
Kan du leve af sporten? og hvor længe tror du, at du fortsætter?
Altså jeg kan ikke leve af det endnu. Men i starten af 2019 fik jeg tilbudt et arbejde, der gjorde det muligt at træne nok, til at kunne gøre noget mere ud af sporten. Det var en stor milepæl for min karriere. Jeg har lidt planer om at blive ved så længe jeg synes det er sjovt, og at de økonomiske og sociale ofringer er det værd. Lige nu, kan det være jeg bliver ved i 2 år eller 10år.
Hvad er dine plan for fremtiden nu?
Lige nu skal jeg blive bedre. Jeg dedikerer al min tid og energi til et mål om at kunne blande mig i verdenseliten. Der er dog lang vej endnu. For mig er løb det vigtigste at forbedre, så jeg løber mellem 80-110 km om ugen.
Derudover er Idrætshøjskolen ved at lave et nyt protjek som jeg hjælper med. De skal have et nyt ”Rack” (stort klatrestativ) ude foran skolens styrketrænings lokale (Kirken). Det bliver et super fedt træningsgear til OCR, hvor man kan træne mange forskellige elementer. Det gør helt sikket Viborg Idrætshøjskole til en af de højskoler med bedste faciliteter indenfor OCR.