Hulda Banner 02 263X363 Acf Cropped
Hulda02 1010X500 Acf Cropped

Mød Hulda fra Island, i et interview om hendes tid på Viborg Idrætshøjskole.

Hulda Margrét Sveinsdóttir er 20 gammel og kommer fra Island, Akureyri. Hulda blev student i sommeren 2019 og arbejdede efterfølgende i et halvt år i en børnehave for at spare penge sammen til sit højskoleophold. Læs mere om hendes højskoleoplevelse her…

Af Laura Kapper, senest opdateret 08. april 2021

Hvorfor valgte du at tage på højskole? og hvorfor faldt dit valg netop på Viborg IH?
Jeg har altid haft lyst til at bo i Danmark og lære at tale dansk. Jeg elsker at være en del af et fællesskab og møde forskellige mennesker. Desuden har jeg altid dyrket meget sport, så det var oplagt for mig at tage på en idrætshøjskole i Danmark. I min søgning, så jeg på mange forskellige skoler. Jeg var på udkig efter en højskole, der tilbød styrketræning som fag, men stadig havde et stort udbud af andre fag. Viborg IH havde begge dele, og derudover kendte jeg ingen fra Island, som havde gået der. Netop derfor synes jeg, at det kunne være spændende at prøve noget helt nyt.

Hvordan havde du det, inden start – var du bekymret for noget, eller var der noget der overraskede dig?
Puha, jeg var meget nervøs. Jeg var bange for, at jeg ikke blev en del af fællesskabet, fordi jeg ikke kunne tale dansk. Men jeg ankom sammen med min veninde fra Island, som skulle på den samme højskole – det hjalp meget på nervøsiteten… især i starten. Ellers var jeg utrolig spændt på at starte på højskolen. Det der overraskede mig var nok, hvor hjælpsomme og imødekommende folk var – det gik nemlig ret hurtigt med at komme ind i det sociale fællesskab.

Hvordan tog de andre højskoleelever imod dig?
Jeg har ingen ord for det! De var rigtig søde til at hjælpe mig med at lære dansk. Jeg følte mig aldrig rigtig udenfor, måske lidt i starten, da det var svært at forstå, hvad de andre sagde. Dog gik der ikke lang tid før jeg begyndte at tale med dem. Nu kan jeg fortælle, at jeg aldrig har mødt så mange fantastiske mennesker som her på Viborg IH – jeg har fundet mine bedste venner.

Hvad synes du om de fag, som du valgte?
Jeg elsker, at Viborg IH har så mange forskellige fag, og at alle kan finde noget som, interesserer dem. I de fleste af mine semestre havde jeg Rough’n Tough og synes det var mega fedt! Friluftsliv var også et super hyggeligt fag, og fedt fordi man tog på ture i naturen rundt omkring i Danmark. Hvis jeg skal vælge et yndlingsfag, så kunne Livsanskuelse godt være et af dem. Det er et fag, hvor eleverne holder en præsentation, om lige hvad de har lyst til. Det gjorde, at man lærte de andre bedre at kende igennem deres præsentationer, og blev samtidig udfordret med sin egen.

Hvad synes du om at gå på Viborg IH? Levede det op til dine forventninger?
Det er helt klart en af mine bedste oplevelser. En oplevelse jeg synes alle fortjener at prøve! Du bliver udfordret på mange forskellige måder og laver ting som du kun kan lave på en højskole. Man får og så mange gode venner. Generelt levede Viborg Idrætshøjskole helt klart op til mine forventninger!

Hvordan kan du bruge det du har lært på Viborg IH i dit videre forløb og senere i livet?
Jeg kommer til at bruge mange af de ting jeg har lært på højskolen, senere i mit liv. Jeg har lært at være mere kreativ, og er blevet bedre til at danne gode sociale relationer. Desuden har jeg lært at tale dansk, og jeg har fået meget lyst til at læse på en videregående uddannelse i Danmark.

Har du noget særligt du gerne vil fremhæve omkring dit ophold på Viborg IH?
Jeg har både været på Forårsholdet 2020 og Efterårsholdet 2020. Det har været to forskellige ophold. I foråret startede jeg sammen med min islandske veninde, og havde hende at støtte mig op af. Senere i opholdet blev alle sendt hjem på grund af Corona-nedlukningen, og vi islændinge blev alene på skolen i ca. to måneder. Efter de to måneder valgte vi at rejse hjem. Det endte med, at det kun var mig, der valgte at komme tilbage til skolen, og fortsætte på efterårsholdet. På det næste ophold var jeg den eneste udlænding, hvilket har været en stor udfordring, men jeg er glad for, at jeg gjorde det.

Hvordan var det at være ”næsten” alene på højskolen under nedlukningen?
Det var en speciel oplevelse at være så få på skolen i to måneder. Det var svært, men på samme tid meget sjovt. Vi trænede meget, brugte alle skolens faciliter og blev kreative til at underholde os selv. Det er en oplevelse, jeg ikke lige glemmer i den nærmeste fremtid.

Hulda01 1010X500 Acf Cropped
Hulda03 1010X500 Acf Cropped

Hvordan var det at vende hjem, efter et helt år på højskolen?
Det var meget svært at sige farvel til alle min venner på skolen. Jeg skulle hjem et par dage før de andre, så alle stod og vinkede farvel til mig – det var meget rørende. Men jeg tager hjem, med mit hjerte fuld af kærlighed, og glæder mig til engang at komme tilbage og møde mine venner i Danmark.

Hvorfor tror du, at der ikke er så mange islændinge som tager på højskole?
Jeg ved det faktisk ikke, men jeg tror, at det er fordi, der ikke er så mange der kender til det, og derfor ikke ved, hvor fedt et dansk højskoleophold er. Men jeg vil helt klart anbefale at tage på en højskole, i et andet land!

Savnede du din familie og dine venner mens du var i Danmark?
Ja, men samtidig havde jeg travlt på skolen, hvilket hjalp på det. Alt var nyt og spændende, så der var ikke meget tid til at tænke på det.

Hvad spurgte de danske elever dig typisk om?
Jeg fik tit spørgsmål om Island, og nogle gange var det, lidt sjove spørgsmål, f. eks: “Har i smør på Island?”, “Holder I jul på Island?” og “Er der hele tiden sne på Island?”. Forhåbentlig har jeg lært dem lidt mere om, hvad der sker og er på Island. Dog har jeg også oplevet en ny dansk tradition, som jeg tager med mig – nemlig æbleskiver! Det skal jeg spise til hver jul fra nu af.

Hvordan var det at være en af de få internationale elever på højskolen?
Jeg synes det var fint, fordi jeg på den måde blev tvunget til at tale dansk, og derfor blev jeg hurtigt god til det. Efter, at jeg lærte at tale sproget, lagde jeg ikke mærke til, at jeg kom fra Island, fordi jeg blev en del af fællesskabet.

Hvad er planen nu?
Planen er at arbejde i en børnehave på Island. Jeg har lyst til at flytte til Aarhus til sommer, og starte med at læse på en videregående uddannelse. Nu har jeg nemlig fået lidt mod på at læse i Danmark.

I tvivl om dine valg?