Bjergbestigning 2 1010X500 Acf Cropped
Bjergbestigning 3 1010X500 Acf Cropped

Bjergbestigning

Bjergbestigning for begyndere – 8 gode tips

Bjergbestigning er en aktivitet, hvor man bestiger et bjerg eller klippe ved hjælp af udstyr, der består af en klatresele, karabinhager, sikkerhedskabler og reb. Det er en fysisk krævende sport, men også en god måde at blive udfordret på og komme ud af din komfortzone.

60X60 Sidsel N Overgaard (1)
Af Sidsel N Overgaard, senest opdateret 26. maj 2023

Hvad er bjergbestigning?

Bjergbestigning er en aktivitet, hvor man bestiger et bjerg eller klippe ved hjælp af udstyr, der består af en klatresele, karabinhager, sikkerhedskabler og reb. Det er en fysisk krævende sport, men også en god måde at blive udfordret på og komme ud af din komfortzone.

Hvor kan man lave bjergbestigning?

Bjergbestigning kan udføres overalt, hvor der er noget at klatre på. Det kan være alpine bjerge, sneklædte bjerge, klippeformationer, et kunstigt klatretårn eller på en fjeldvandring. Det vigtigste er, at man kender sine grænser og kender den nødvendige sikkerhed.

Bjergbestigning 5 1010X500 Acf Cropped
Bjergbestigning 3 1010X500 Acf Cropped

8 tips til dig der er nybegynder i bjergbestigning

1. Træn med en der er erfaren klatrer
Hvis du er helt ny inden for bjergbestigning, kan det være en god ide at få instruktioner fra en erfaren klatrer eller ekspert, der kan hjælpe dig med at blive fortrolig med disciplinen. Dette giver dig en bedre forståelse af, hvordan du skal tackle forskellige udfordringer, der kan komme på en bjergbestigning.

2. Få træning på en klatrevæg
Det er vigtigt at få regelmæssig træning inden du giver dig i kast med at bestige et bjerg. Dette hjælper dig med at udvikle de nødvendige færdigheder og viden, som er nødvendigt for at klare en bjergbestigning. Det gør du bedst på en klatrevæg. Her kan du øve de grundlæggende teknikker og bevægelser, der er nødvendige for en succesfuld bjergbestigning. 

3. Vær fysisk forberedt
God fysisk og udholdenhed, er to vigtige ting når man snakker om bjergbestigning. Du bør derfor både sørger for at lave konditionstræning såsom løb, cykling eller svømning, da dette hjælper dig med at øge din udholdenhed, samt styrketræning, så du er i stand til at håndtere de krævende træk og bevægelser.

4. Forbered dig mentalt
Bjergbestigning er ikke kun fysisk hårdt krævende, men også mentalt. Mental forberedelse omfatter at forstå bjergbestigningens grundlæggende principper og teknikker, og at identificere og overvinde de følelsesmæssige barrierer, der kan stå i vejen for en succes. Det er også en god idé at være opmærksom på, hvordan du kan reagere under bjergbestigningen, og hvordan du håndterer pressede situationer og en eventuel frygt.

5. Lær de forskellige teknikker
Der findes mange forskellige teknikker, der skal bruges til bjergbestigning. Det er vigtigt at du har en god forståelse af de grundlæggende principper, som f.eks. sikkerhedsforanstaltninger og brug af klatreteknikker.

6. Kom godt forberedt
Når du er klar til at bestige bjerge, er det vigtigt at komme godt forberedt. Tag kort, vand og mad med på turen. Sørg også for at have det nødvendigt udstyr såsom karabiner, sikkerhedsreb, førstehjælpskit, isøkse samt lidt ekstra tøj.

Derudover er det vigtigt at forstå og overveje vejrforholdene og topografi, så du ved hvordan bjerget ser ud under forskellige vejrforhold og ved hvordan du tackler de forskellige vejrforhold. 

7. Find et bjerg til dit niveau
Når du føler dig klar til bjergbestigning, er det vigtigt at finde et bjerg og terræn, der passer til din sværhedsgrad og dit tekniske niveau. Der er mange forskellige muligheder af ruter på bjerge, så vælg en der passer til din erfaring og evner. Når du har valgt en rute, er det vigtigt at lave en ruteorientering, så du ved hvilke udfordringer der venter dig.

8. Rejs ikke alene
Bjergbestigning er en meget risikofyldt udendørsaktivitet. Derfor er det vigtigt, især som begynder, at du altid rejser med en erfaren person, både så du øger sikkerheden og får mest muligt ud af din ekspedition.

Bjergbestigning 4 1010X500 Acf Cropped
Bjergbestigning 1 1010X500 Acf Cropped

Bliv klædt godt på til bjergbestigning på Viborg Højskole

På Viborg Idrætshøjskole kan du træne på Nordeuropas største kunstige klatrebjerg. Derudover har vi en stor indendørs klatrevæg og boulderrum, der tilsammen gør klatringen til en komplet oplevelse.

Klatring er for dig der er vild med højder og det der lugter af eventyrsport. Vi starter helt fra bunden, med teori og efterfølgende praksis – alt sammen i et sikkert og professionelt miljø med nyt og moderne udstyr til klatring. Her garanterer vi udfordringer til alle uanset niveau!

Brænder du for at blive klatreinstruktør er dette også en mulighed. Har du klatring som Hovedfag, kan du blive ‘Instruktør 1’, det giver dig mulighed for at undervise i toprebsklatring samt bouldering. Derudover er det også en mulighed at tage et sikringskursus.

Læs meget mere om idrætshovedfaget Klatring her

Bjergbestigning 2 1010X500 Acf Cropped
Bjergbestigning 1 1010X500 Acf Cropped

Har du spørgsmål til højskoleopholdet?

Sidder du med nogle spørgsmål, kan du altid kontakte os på telefon +45 86 67 20 11 eller e-mail på info@viborgih.dk.

Synes du Viborg Idrætshøjskole lyder som noget for dig, kan du tilmelde dig lige her *link til tilmelding* eller booke en rundvisning på skolen her *link til rundvisning*.

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

I tvivl om dine valg?