540X540 Helårselever
1920X458 Helårselever

Højskole i et helt år var det bedste

Et højskoleophold er for mange lig med et halvt år, men for Nadja, Gustav og Frederik var et år det helt rigtige, fordi de fik ekstra tid til at tænke over næste skridt – og nye kompetencer.

60X60 Tina (1)
Af Tina Kragelund

De begyndte alle på Viborg IH i januar 2023 med en plan om at stoppe seks måneder senere, men for alle tre gjaldt det, at forårsopholdet fik dem til at blive.
Læs om deres oplevelser, og hvad de fik med videre – blandt andet om Nadjas helt nye vej i livet. 

Gustav Svarre, 24 år
Hvornår besluttede du dig for at blive helårselev?
Lige før rejsen i maj besluttede jeg mig for at fortsætte i efteråret. Jeg havde brug for en længere pause til at finde ud af, hvad jeg gerne ville bagefter. Jeg spurgte en kammerat fra holdet, om ikke vi skulle gøre det sammen, og derefter plagede vi alle om at fortsætte. Vi var 6, der fortsatte i efteråret.

Hvad fik du ud af opholdet? Jeg brugte foråret på at finde mig til rette på skolen. I efteråret havde jeg meget mere styr på stedet og mig selv, og det gjorde, at jeg kunne udfordre mig selv noget mere og havde mere overskud til at være der for fællesskabet. Jeg fik snakket med mange og fik den tid til at tænke, jeg havde drømt om, så jeg var mættet på en god måde og klar til studiestart.

Hvad brugte du sommerpausen til? Jeg var ansat som sommerhjælper på højskolen i to uger, hvor jeg hjalp i køkkenet og hos pedellerne.

Hvad laver du i dag? Jeg begyndte på civilingeniør-uddannelsen efter højskolen, men det var ikke mig, så nu begynder jeg på biologi efter sommerferien. 


Nadja Lund Nygaard, 29 år
Hvornår besluttede du dig for at blive helårselev?
Til søskendeweekend cirka 14 dage før afslutningen af forårsopholdet talte jeg med mine forældre om muligheden for at blive, fordi jeg havde brug for en længere pause fra mit arbejdsliv som pædagog, men også muligheden for at finde mig selv og være en del af det store fællesskab, som højskolen giver. Derudover havde jeg fundet ud af, at jeg kunne tage et kajakinstruktørbevis, som også var en motivation for at blive. Så jeg lånte pengene af mine forældre og fortsatte. 

Hvad fik du ud af opholdet? Jeg er uddannet pædagog og havde allerede arbejdet nogle år, men jeg havde brug for at finde mig selv. I det første halvår blev jeg helt hooked på kajak og friluftsliv. Jeg havde ellers altid hadet at sove i sovepose. Og i andet halvår fik jeg så mit kajakinstruktørbevis, og jeg fandt bare ud af, at det er min sport.

Hvad brugte du sommerpausen til? Jeg tog til Grønland, og så var jeg også to uger på skolen, hvor jeg hjalp med kajakundervisning og var sommerhjælper. Jeg blev også timeansat til at hjælpe med kajak efterfølgende, og her i sommeren 2025 er jeg igen ansat som sommerhjælper.

Hvad laver du i dag? Jeg bor i Norge. Efter højskoleopholdet tog jeg tilbage til mit arbejdsliv som pædagog i Silkeborg, men da en højskolekammerat ringede for at overtale mig til at rejse med til Norge for at læse en bachelor i friluftslivsvejledning, endte jeg med at sige ja. Jeg solgte mit hus i Silkeborg, sagde mit job – det var en vild beslutning, men også det bedste, jeg har gjort. Hvis nogen tænker, det er for sent at tage på højskole – eller at et år er meget at bruge, så vil jeg bare sige, at det aldrig er for sent – og det er det hele værd. 

 

Frederik Lillie Johansen, 22 år
Hvornår besluttede du dig for at blive helårselev? Jeg havde egentlig overvejet en pause efter det første halve år, hvor jeg så skulle tjene nogle penge til at tage på et højskoleophold igen. Men da der var andre, der gjorde det, så tænkte jeg: Så gør jeg det også. Jeg lånte også pengene til det af mine forældre. 

Hvad fik du ud af opholdet? Efterårsholdet var mindre, og det blev på en eller anden måde mere hyggeligt, og derudover havde jeg selv meget mere overskud. Jeg fik også prøvet alle de fag, jeg gerne ville. Det havde jeg ikke nået på et halvt år. Jeg prøvede også nogle af dem, jeg nok ikke havde turdet satse på, hvis jeg kun havde været på skolen et halvt år. Jeg anede ikke, hvad OCR var, men det var megafedt at have tid til at prøve. 

Hvad brugte du sommerpausen til? Jeg tog et break fra højskolen og fik tjent nogle penge, inden jeg startede på efterårsholdet. 

Hvad laver du i dag? Jeg læser fysik i Aarhus, og så er vi en gruppe tidligere elever fra højskolen, der har startet et volleyballhold, hvor vi sammen spiller en gang om ugen. Man får bare et kæmpe netværk ud at gå på højskole i Viborg, hvor mange rykker til Aarhus. 

 

Læs mere om at være helårselev

1010X300 Helårselever
560X300 Helårselever

I tvivl om dine valg?