OCR-træning: 8 gode råd til dit næste forhindringsløb
OCR-træning kan virke skræmmende og uoverskueligt, men det behøver det ikke at være. Med 8 gode råd i baghånden kan enhver komme godt fra start med OCR-træningen.
Kort om OCR
OCR står for “obstacle course racing” og er en type løb, hvor man skal klare sig igennem et baneløb fyldt med forskellige forhindringer. OCR er en nyere sport, der er inspireret af det amerikanske militær, og som hurtigt er blevet populær i både udlandet og Danmark. Banerne kan indeholde elementer såsom klatring, svømning og militærinspirerede øvelser.
Hvordan foregår et OCR-løb?
Et OCR-løb eller et race består af en række forskellige forhindringer, som man skal klare sig igennem. Banerne er typisk et par kilometer lange fra start- til mållinjen, men forhindringerne gør, at det tager noget længere tid at komme igennem et helt course. I et race vil man blive udfordret i både hurtighed, udholdenhed, balance og styrke, og forhindringerne dækker både klatre-, svømme-, løbe- og kravleudfordringer. Selvom udfordringerne er mangeartede, så er det ikke et løb, hvor man skal være professionel atlet for at kunne gennemføre forhindringerne. OCR-løb er for alle, og det er helt okay, hvis man springer en forhindring over eller tager det roligt. Det vigtigste er, at man har det sjovt og udfordrer sig selv.
Her er otte råd til at komme godt fra start med din OCR-træning.
8 råd til den gode OCR-træning
Det er aldrig en dårlig ting at være i god form, men det gør ikke noget, hvis man ikke er det. Der er ingen krav til ens generelle fysisk form, udover selvfølgelig at være sund og rask. Når man skal træne op til et løb, er det en god idé at løbetræne og dyrke fitness eller lave styrketræning, så man kan forberede sig til de rigtige OCR-løb. Flere steder i Danmark kan man finde anlæg dedikeret til OCR-træning og racing, og nogle fitnesscentre er indrettet til at kunne træne forskellige forhindringer og øvelser, der minder om OCR.
1) Det rette tøj og fodtøj
Det er vigtigt at have det rette tøj og fodtøj, når man træner OCR. Tøjet skal være behageligt at have på, men samtidig robust nok til at klare slid og snavs, og skoene skal kunne tåle at blive våde og mudrede. Derudover er handsker og en hjelm også gode at have, når man træner.
2) Forskellige træningsformer
Det er en fordel, hvis man træner både styrke i over- og underkroppen, løbetræning og svømning, da alle disse parametre kommer i spil, når man skal igennem et OCR-løb. Derudover kan man også lave loaded carries-træning, hvor man løber eller går med f.eks. en kettlebell.
3) Træn ud fra et OCR-program
For at få mest muligt ud af sin træning, kan man træne efter et program, der er lavet specifikt til OCR. På den måde kan man sikre sig, at alle de vigtige elementer kommer med i træningen. Man kan finde programmer både online og hos professionelle trænere.
4) Find en træningsmakker
Det kan være sjovere at træne sammen med andre, og det er ofte en stor motivation at have en makker. På den måde kan man udfordre hinanden og holde hinanden motiverede. Derudover løber de fleste med en makker til et race, så hvis I træner sammen, vil I bedre kunne støtte og hjælpe hinanden igennem banen.
5) Sæt realistiske mål
Når man træner OCR, er det vigtigt at sætte realistiske mål. Det er ikke alle, der kan løbe 5 km på under 30 minutter, eller gennemføre de allersværeste forhindringer, og nogen er måske utrygge ved at svømme eller er bange for højder. Sæt derfor mål, der passer til din kondition og dine evner, så du kan se fremgang og blive motiveret.
6) Lyt til din krop og dine grænser
Man skal lytte til sin krop og vide, hvornår man har brug for at tage det roligt. Hvis man er træt eller syg, skal man ikke træne lige så hårdt som normalt. Derudover er det også vigtigt at lære sine egne grænser at kende, så man ikke overskrider dem og får en dårlig oplevelse.
7) Spis fornuftigt og drik rigeligt med væske
Hvis man vil have det bedst muligt under træning og i løbet af et OCR-løb, er det vigtigt at spise fornuftigt. Man skal have nok energi til at træne hårdt, men samtidig undgå for meget mad, der kan give en oppustet mave. Derudover skal man drikke rigeligt med væske under træning og i løbet, så man ikke bliver dehydreret.
8) Hav det sjovt
Det er vigtigt at huske på, at det hele handler om at have det sjovt, og at det skal være en positiv oplevelse. Selvom man gerne vil forbedre sig og løbe hurtigere eller klare flere forhindringer, skal man ikke glemme at nyde de små sejre.