Jagt3 1010X500 Acf Cropped
Jagt1 1010X500 Acf Cropped

Hvad er riffeltegn? 10 ting du skal vide inden du tager riffelprøven

Hvis du ønsker at gå på riffeljagt, er det lovpligtigt at bestå en riffelprøve. Herunder får du svar på dine spørgsmål om prøven. Se samtidig 10 ting du bør vide inden du skal op til prøven.

Udfold din passion for jagt og tilmeld dig Viborg Idrætshøjskole her

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 18. november 2022

Hvad er riffelprøven?

Det er et krav at have bestået den såkaldte riffelprøve inden du kan få dit riffeltegn, og dermed gyldigt kan gå på riffeljagt. Selve riffelprøven har 2 overordnede formål:

1. Træfsikkerhed

I denne del af prøven bliver dine reelle skydefærdigheder testet. Selve skydeprøven er konstrueret på den måde, at du indenfor en tidsramme på 5 minutter skal afgive 6 skud. Af disse skud skal minimum 5 være godkendte og sidde indenfor det såkaldte træfområde. I disse 5 minutter skal du også sørge for at lade din riffel og samtidig tilføre ammunition, hvis du løber tør. Hvis du klarer alt dette, har du gennemført det første formål med prøven.

2. Våbenbetjening

Det andet formål omhandler selve våbenbetjeningen. Det er altså vigtigt før du på lovlig vis kan gå på riffeljagt, at arrangøren af prøven har sikret sig, at du kan håndtere våbnet på ordentlig vis. I denne del af prøven handler det om, at den prøvesagkyndige ikke på noget tidspunkt skal føle sig utryg eller være i tvivl om noget i forhold til din behandling af dit våben. Hvis du lykkes med det, kan du sætte flueben ud fra dette formål, og du er derfor klar til at gå på riffeljagt.

Læs også: Hvem er Viborg Idrætshøjskole?

5 grunde til at du skal begynde at jage

Mange mennesker begynder at jage, fordi de har et ønske om at komme tættere på naturen. Det er dog ikke den eneste grund til at tage riffelprøven og begynde at gå på riffeljagt. Her er 5 andre gode grunde:

 1. Du får motion og frisk luft

 2. Du lærer om naturen og dyrene

 3. Du kan spise det du jager

 4. Jagt er en social aktivitet

 5. Jagt giver ro i sjælen

Læs også: Hvilke fag tilbyder vi?

Kombiner din passion for jagt med et højskoleophold

På Viborg Idrætshøjskole tilbyder vi et forløb, hvor du kan dygtiggøre dig indenfor jagt og dertil få et fedt højskoleophold med i rygsækken. Vi kan sammensætte et forløb, hvor vi guider dig hele vejen op til et eventuelt jagttegnskursus, og hvor du kan udfolde din passion for jagt med dine nye højskolekammerater, der deler samme passion som dig.

Udover at du vil udvikle dine kompetencer eller blot stifte bekendtskab med jagt er et højskoleophold også en fantastisk mulighed for at møde nye venner og danne et nyt fællesskab. Fælles for alle på højskolen er, at vi er engagerede i fællesskabet, og du vil hermed føle dig hjemme, når du træder ind af døren.

Læs mere om jagt på Viborg Idrætshøjskole her

Jagt4 1010X500 Acf Cropped
Jagt5 1010X500 Acf Cropped

10 ting du bør vide inden du skal op til riffelprøven

 1. Prøven har to formål. For det første skal du kunne skyde med en vis præcision og for det andet skal du være i stand til at behandle dit våben på en forsvarlig måde.

 2. Til skydedelen må du benytte dig af alle de hjælpemidler, du normalt benytter i forbindelse med jagt som eksempelvis rygsække og jagtstole.

 3. Du har samlet set 5 minutter til at afgive 6 skud. Af de 6 skud skal minimum 5 af skuddene sidde indenfor det markerede træfområde før du har bestået skydedelen.

 4. Inden du overhovedet kan gå op til prøven skal du have gennemgået et riffelskydeforløb.

 5. I forhold til håndtering af riflen skal du behandle den på en forsvarlig måde, så kontrollanten ikke er i tvivl om, at du kan behandle riflen.

 6. Hvis du ikke opfylder kravene til at behandle dit våben på en forsvarlig måde dumper du prøven.

 7. Hvis du ikke er tilfreds med din bedømmelse fra prøvevejlederen, kan du indenfor 4 uger rette klage over din bedømmelse til Miljøstyrelsen.

 8. Du kan ikke benytte et lånt våben, hvor du ikke har personlig tilladelse under prøven.

 9. Du er ikke afhængig af at skulle have riffeltegn lige efter du har fået jagttegn. Der er altså ingen tidsfrist for hvornår du vil aflægge prøve efter at have færdiggjort jagttegnet.

 10. Det er et krav, at du består begge dele af prøven, før du er godkendt til at få riffeltegn, og dermed på lovlig vis gå på riffeljagt.

Du kan læse mere om riffelprøven på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside

Har du spørgsmål til os?

Sidder du med nogle spørgsmål, kan du altid kontakte os på telefon +4586672011 eller email på info@viborgih.dk.

Book en rundvisning på skolen her.

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Læs også: Bestil brochure og få svar på dine spørgsmål om højskolelivet.

I tvivl om dine valg?