

Elev-evalueringerne sender hyldest til køkkenet
Vores elever er vilde med maden på højskolen, viser deres evaluering af opholdet gang på gang. Vi har taget en snak med køkkenleder Jette Vestergaard om, hvor magien kommer fra.

Når eleverne på Viborg Idrætshøjskole bliver spurgt til maden, er der én ting, de er enige om: køkkenet leverer hver eneste dag. Hele seks gange om dagen er der mad på bordet – fra morgenmad til aftenforfriskning – og variationen er stor.
”Man kan mærke, at køkkenet gør sig umage ift. anretning, smag og diversitet.”
“Jeg har elsket maden. Personalet er så søde og laver altid lækkert mad. 10/10.”
Det er blot nogle af de mange udsagn, som eleverne er kommet med i den endelige evaluering, som forårsholdet har afleveret, da de sluttede deres ophold på skolen i juni 2025.
I køkkenet arbejder ni ansatte på skift, de har forskellige fagligheder fra kok til ernæringsassistent, men fælles for dem er, at det er vigtigt, at eleverne synes om maden.
“Vi laver madplaner på skift, og ingen må gentage deres egne retter i løbet af et ophold. Det giver en naturlig variation, fordi vi alle laver tingene forskelligt,” fortæller køkkenleder Jette Vestergaard.
Når maden rammer rigtigt
At lave mad til mellem 100 og 180 aktive elever er ikke altid uden udfordringer. Forventningerne er høje, og det kræver både planlægning og timing. Men når det lykkes, mærkes det med det samme.
“Det bedste er, når eleverne spiser op, klapper af maden eller bare siger et simpelt ‘tak for mad’. Det er de små ting, der gør det sjovt,” siger Jette.
Et helt konkret eksempel på, at køkkenet går op i, om eleverne synes om maden, er, når nogen har fødselsdag. Her opfordrer køkkenpersonalet til, at man kan ønske sin livret, og så gør de, hvad de kan for at opfylde det, så livretten bliver serveret for alle på skolen.
"95 % af alle fødselsdagsønsker bliver opfyldt,” fortæller Jette. “Hvis nogen ønsker Boller i karry, pizza eller tarteletter, finder vi en måde at få det ind i madplanen.”
Som en elev formulerer det: ”Fedt at køkkenet tager de tiltag til sig, som eleverne foreslår.”
Variation og kvalitet
Menuen spænder vidt, og variationen er et vigtigt fokuspunkt for køkkenet: fisk og vegetarretter én gang om ugen, kød og altid masser af grønt – alt sammen tilpasset til elevernes aktive hverdag. Rester fra frokosten bliver ofte tænkt ind i aftensmaden, så både variation og madspild går op i en højere enhed, og ethvert ønske om særlig kost gør Jette og co, hvad de kan for at opfylde. Det kan være særlige diæter eller allergier, der skal tages højde for, når et nyt hold møder ind på skolen.
Heldigvis kan eleverne komme retur til skolen – og køkkenets dejlige mad – flere gange om året til gensynsweekender og arrangementer. Måske særligt heldigt for eleverne, der har skrevet denne kommentar:
”Synes maden har været vanvittig lækker, meget bedre end det jeg fik derhjemme…”

