Dykkerkursus4 1010X500 Acf Cropped

Vil du prøve et kursus i dykning? 3 gode overvejelser inden du skal lære at dykke

Har du lyst til at lære at dykke? Så er der nogle ting, du skal overveje, inden du tilmelder dig et kursus. Her er tre gode råd, der kan hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning.

bvbvb
Af Sidsel Nordby, senest opdateret 13. juli 2022

3 gode overvejelser inden du skal på dykkerkurser

Uanset om du allerede har booket et kursus, eller om du stadig er i gang med at researche på nettet, så kan det være en god idé at have disse tre ting i baghovedet, når du skal finde ud af, hvilket dykkercertifikat og dykkerkursus der passer bedst til dig

1) Indendørs eller udendørs træning

Afhængigt af skole og årstid kan der være forskel på, hvor meget indendørs- og udendørs træning, der er. På nogle dykkerskoler lærer man først teori og praktiske øvelser indendørs i svømmehallen, og derefter kommer man ud at dykke i havet. På andre dykkerskoler foregår al træningen udendørs.

Så derfor er det en god idé, at du tænker over, hvornår på året du gerne vil lære at dykke, og om det er bedst for dig at træne indendørs eller udendørs.

Selvfølgelig vil du komme til at prøve kræfter med havdyk på ethvert dykkerkursus, så du kan få en bedre fornemmelse af havdybde, strøm og andre forhold. Det er jo det, det hele handler om.

Men der kan altså være forskel på, hvor meget tid du får til at dykke i havet i forhold til at lære teori og øve dig i en pool.

2) SSI- eller PADI-certifikat

Hvis du allerede har researchet på nettet, har du måske opdaget, at der på nogle dykkerskoler undervises i PADI, og andre steder SSI.

Det er de to store udbydere af dykkercertifikater i verden, og der er mange meninger om, hvilket certifikat der er bedst.

PADI er en forkortelse for Professional Association of Diving Instructors og med et PADI Open Water Diver-kursus har du grunduddannelsen som dykker. SSI står for Scuba Schools International og har et tilsvarende Open Water Diver-dykkercertifikat.

Der er dog ikke rigtig nogen forskel på kvaliteten af de to certifikater, så det handler mere om at finde ud af, hvilken skole der passer bedst til dig. Med et Open Water Diver-certifikat kan du dykke ned til 18 meter, så på den måde er der ikke forskel på SSI eller PADI.

Til gengæld er det forskelligt fra dykker til dykker, hvilket man foretrækker. Det kommer selvfølgelig også an på, hvad der tilbydes, der hvor du vil tage kursus i dykning.

3) Danmark eller udlandet

Danmark har vi rigtig meget kyst og god adgang til havet. Derfor er dykning også en god aktivitet, fordi det kan dyrkes næsten overalt herhjemme. Men det er selvfølgelig ikke det samme som at dykke på de kanariske øer eller i Thailand. Og hvis man vil søge mod nye horisonter og oplevelser, kan det være en fed rejseoplevelse at tage et dykkercertifikat i udlandet.

Derfor er det også en rigtig god idé at tænke over, om du vil tage dykkercertifikat i Danmark eller rejse ud på et dykkerkursus. Et dykkerkursus kan være rigtig fedt at tage i varmere og mere eksotiske lande, hvor vandet har en mere behagelig temperatur, og hvor dyrelivet er mere interessant. Desuden kan du også ofte finde billigere kurser i udlandet, hvor det kan koste helt ned til 1.500 kr. sammenlignet med de danske priser på omkring 4.000 kr.

Til gengæld tager et dykkerkursus ofte omkring 4-5 dage at gennemføre, og det kan føles som meget tid, man tager ud af sin ferie for det. Derfor kan det give god mening at tage kurset hjemmefra, så du kan springe direkte ud i dykningen, når du så er på ferie.

Mange dykkerskoler tilbyder faktisk også rejser for folk, der allerede har et certifikat. Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvad der er af tilbud og muligheder, før du bestemmer dig for, hvor og hvornår du vil tage dykkercertifikat.

Dykkerkursus5
Dykkerkursus1 1010X500 Acf Cropped

Lær at dykke med Viborg Idrætshøjskole

Det kan være grænseoverskridende at tage på dykkerkursus helt alene, og det kan også være kedeligt, hvis man er den eneste i vennegruppen, der har dykkerkursus.

Heldigvis kan du faktisk tage en dykkeruddannelse på Viborg Idrætshøjskole, hvor du altså kan kombinere det sociale med et dykkercertifikat og få det hele på én gang. Det kan være, at du får lyst til at tage certifikatet med en af dine nye venner fra højskolen, så I har mulighed for at tage på dykkerferie sammen og skabe endnu flere fantastiske minder. Måske har du bare mere lyst til at prøve kræfter med dykningen selv og finde venner med samme interesse på kurset. Det er også helt ok!

Vi tilbyder et weekendkursus, hvor du har mulighed for at tage SSI Open Water Diver-kursus og blive certificeret som dykker – og noget af kurset foregår endda i udlandet på en skøn dykkerdestination.

Første del af kurset foregår dog hjemme i Danmark.

I dykkerundervisningen har vi først og fremmest fokus på teori, så du får den viden, du skal bruge om udstyr og teknik for at dykke sikkert – samtidig med at du selvfølgelig også får mulighed for at afprøve alle de nye ting, du lærer.

Når du har lært det teoretiske om dykkertegn, iltflaske osv. vil du først blive introduceret til Confined Water. Her vil vi dykke i pool, så du bliver tryg ved at have kroppen under vand, og hvor du har mulighed for at lære gode og forsvarlige teknikker og manøvrer.

I Confined Water lærer du også at bruge udstyr såsom iltflaske, maske, svømmefødder og meget andet. Vi tilbyder det udstyr, du skal bruge, så du behøver ikke bekymre dig om at leje eller købe udstyret selv. Bagefter vil vi så bevæge os videre til Open Water, som er hele meningen med kurset. Her dykker vi i havet, så du virkelig kan få afprøvet alle de ting, du har lært.

Som en del af dykkeruddannelsen rejser vi desuden hvert år til eksotiske dykkerdestinationer, hvor vi har mulighed for at udforske spændende havområder og opleve en helt anden verden. Vi har tidligere været på Filippinerne, i Indonesien og på Malta, og det er en helt særlig ferieoplevelse, som du vil huske mange år ud i fremtiden. Hvis du allerede har dykkercertifikat, inden du starter på højskolen, er du også mere end velkommen til at tilmelde dig dykkerturen.

På turen er der mulighed for op til ca. 16. dyk fordelt over flere dage – og to dyk om natten! Oftest bor vi sammen på en båd, så der er god adgang til havet, men indimellem kan vi også bo på fastlandet i nærheden af stranden eller havnen. Det vil sige, at du ikke blot lærer at dykke på Viborg Idrætshøjskole, men at du også har mulighed for at bruge dine nye dykkerfærdigheder i virkelighedens verden på en af vores mange dykkerrejser.

Det betyder også, at du får en billig dykkerferie, og du rejser samtidig med nogle mennesker, som du kender rigtig godt. Mange sig mere trygge på dykkerferien, når de rejser med en gruppe, og særligt hvis det er nogen, man kender godt.

Har du ikke et dykkercertifikat endnu? Læs nærmere om vores dykkeruddannelse her.

Dykkerkursus3 1010X500 Acf Cropped
Dykkerkursus4 1010X500 Acf Cropped (1)

I tvivl om dine valg?