D069524fdafa2b16098033e54a9b926e
D069524fdafa2b16098033e54a9b926e

Højskoler i Jylland: De 39 jyske folkehøjskoler i Danmark

Overvejer du at tage på et højskoleophold i Jylland? Vi har her skabt en liste over alle de jyske højskoler, så du nemt kan skabe dig et overblik og finde den helt rigtige, der passer til dine ønsker og behov.

60X60 Sidsel N Overgaard (1)
Af Sidsel N. Overgaard

1. Viborg Idrætshøjskole

På Viborg Idrætshøjskole har du rig mulighed for at dyrke din kærlighed til idræt og blive en stærk sportsudøver. Omend du er til beachvolley, kajak, fitness, fodbold, spring eller noget helt sjette, er du sikker på at kunne finde den sportsgren, der interesserer dig. Udover sport udbyder Viborg også praktiske og kreative fag, samt fag af teoretisk karakter. Bliv eksempelvis klogere på bæredygtighed, eller bliv certificeret dykker og rejs med til Filippinerne, mulighederne er mange på Viborg Idrætshøjskole.

Udforsk Viborg Idrætshøjskole her

2. Vrå Højskole

Er du vild med kreativitet, kultur og fællesskab? Så er et ophold på Vrå Højskole måske noget for dig. Skolen har et internationalt miljø, hvor op mod halvdelen af skolens elever har en international baggrund. Højskolen tilbyder fag såsom sangskrivning, fotografi og journalistik. Vrå Højskole tilbyder desuden et alternativ til FGU, til dig der er mellem 18 og 25 år, og ikke har færdiggjort eller bestået din folkeskole eksamen i dansk og matematik.

Udforsk Vrå Højskole her

3. Nordjyllands Idrætshøjskole

I Brønderslev ligger Nordjyllands Idrætshøjskole, som tilbyder en række forskellige fagkombinationer indenfor idræt. På Højskolen har du mulighed for at skræddersy dit skema, så du kan fordybe dig i netop den sportsgren, du brænder for. Dyrk for eksempel yoga, fitness eller fodbold. Skolen tilbyder desuden spændende studieture, såsom fodbold-, og skiture.

Udforsk Nordjylland Idrætshøjskole her

4. Aalborg Sportshøjskole

Midt i Aalborg finder du Aalborg Sportshøjskole, som tilbyder fordybelse i en række forskellige idrætsfag. Skolen har fire fagområder - henholdsvis 'Fitness/fysisk træning', 'Job i uniform', 'Motion og udvikling' og 'Outdoor og friluftsliv'. Højskolen tilbyder desuden en række tilvalgsfag, hvor du blandt andet kan lære faldskærmsudspring.

Udforsk Aalborg Sportshøjskole her

5. Højskolen Mors

På Højskolen Mors kan du beskæftige dig med kultur og kreativitet i idylliske, landlige omgivelser. Skolen tilbyder fag som teater og scenekunst, event og kulturledelse og permakultur. Højskolen ligger ved Limfjorden, og de skønne omgivelser giver god mulighed for at blive inspireret og ladet op. Skolen har desuden egen svævebane og indendørs aktivitetshal.

Udforsk Højskolen Mors her

6. Mariager Højskolen

Vil du nørde Biblen og samtidig udvikle dig selv? Så tag på Mariager Højskolen og bliv klogere på livet og kristendommen. Højskolen tilbyder fire linjer; 'Teologi', 'Den almene', 'Lederskab' og 'Studie', som alle tager udgangspunkt i kristendommen. Som elev vil du blive del af et stærkt fællesskab, hvor I sammen kan udnytte skolens naturlige omgivelser med blandt andet løbeture og vinterbadning.

Udforsk Mariager Højskolen her

7. Skals Højskolen for design og håndarbejde

I smukke omgivelser udenfor Viborg finder du Skals Højskole for design og håndarbejde. Højskolen er et godt valg til dig, der elsker kreativitet og er vild med håndarbejde. På skolen kan du både tage lange og korte højskolekurser, og kan blandt andet lære at sy, brodere eller væve. Skolen går desuden ind for bæredygtighed, og som elev kan du nyde godt af det sunde køkken og de smukke haver.

Udforsk Skals Højskolen for design og håndarbejde her

8. Krabbesholm Højskole

På Krabbesholm Højskole i Skive kan du udforske og dygtiggøre dig indenfor et af de fire linjefag; Kunst, Arkitektur, Design og Visuel kommunikation. På hvert ophold har skolen desuden en række foredrag og udstillinger, hvor du kan fremvise dine værker og blive klogere på kunstens verden.

Udforske Krabbesholm Højskole her

9. Nørgaards Højskole

I Bjerringbro finder du Nørgaards Højskole, som både tilbyder lange og korte kurser inden for kunst, idræt og kultur. Som elev kan du blandt andet dyrke friluftslivet eller prøve kræfter med linjefaget 'Vild mad og Bryg', og du kan være sikker på, at fællesskabet og undervisningen er helt i top.

Udforsk Nørgaards Højskole her

10. Den Skandinaviske Designhøjskole

Er du pjattet med kunst og design, så kan det være, at du skal tage dit højskoleophold i Randers. På Den Skandinaviske Designhøjskole kan du nemlig dygtiggøre dig indenfor en række kreative linjefag, såsom ‘Bydesign og møbel' og 'Rum og produktdesign’. Skolens kerneværdier omfatter desuden innovation og dristighed.

Udforsk Den Skandinaviske Designhøjskole her

11. Hadsten Højskole

Hadsten Højskole er blandt Danmarks ældste højskoler, og med over 70 fag fordelt på 7 fagområder, er du på Hadsten Højskole sikker på at finde en fagkombination, som vækker din interesse. Du kan eksempelvis blive klogere på idræt og kroppen, eller forsøge dig med politik, filosofi og sprog. Her er noget for enhver smag!

Udforsk Hadsten Højskole her

12. Rønde Højskole

På Rønde Højskole, beliggende ved Flensborg Fjord, kan du forberede dig på din fremtidige uddannelse ved at vælge blandt skolens fem studieforberedende linjer. Højskolen tilbyder blandt andet linjerne 'Medicin og sygeplejerske' og 'Business and economics', og med dygtige undervisere kan du være sikker på, at få et godt fagligt udbytte.

Udforsk Rønde Højskole her

13. Højskolen på Kalø

Vil du blive klogere på bæredygtighed, eller elsker du friluftslivet? Så kan det være, at du skal tage på Højskolen på Kalø. Skolen er lokaliseret midt i naturen og tæt på vandet. På Kalø finder du blandt andet linjefaget 'Gro', hvor du kan blive klogere på permakultur, og 'Outdoor ranger', hvor du kan søge nye udfordrende indenfor friluftsliv.

Udforsk Højskolen på Kalø her

14. Djurslands Folkehøjskole

I Ebeltoft ligger Djurslands Folkehøjskole, hvor man kan vælge mellem de tre hovedlinjer; 'Billedkunst', 'Musik' og 'Friluft- og bevægelse'. Skolen er en almen højskole, hvis primære formål er at skabe et trygt miljø, hvor udviklingshæmmede kan udvikle sig personligt og fagligt.

Udforsk Djurslands Folkehøjskole her

15. Den Europæiske Filmhøjskole

Elsker du film og fællesskab, så tag på Den Europæiske Filmhøjskole og bliv en haj til filmproduktion. Du kan blandt andet nørde lyddesign, instruktion eller produktion. Skolen er beliggende i Ebeltoft og har desuden et internationalt miljø. I fællesskab med dine venner vil du lære at skabe film helt fra bunden, og samtidig blive klogere på dig selv.

Udforsk Den Europæiske Filmhøjskole her

16. Egå Ungdoms-Højskole

Egå Ungdoms-Højskole henvender sig til dig, der er mellem 16 og 19 år, og som har lyst til at fordybe dig i netop de fagområder, som interesserer dig. Blandt skolens 35 udbudte fag finder du fagene 'Foto', 'E-sport' og 'Keramik', og som elev møder du ikke før klokken 10. På skolen vil du blive en del af et tæt fællesskab med andre unge, der ligesom dig har behov for en pause fra hverdagen.

Udforsk Egå Ungdoms-Højskole her

17. Idrætshøjskolen Århus

På Idrætshøjskolen Århus kan du dyrke idræt på et højt niveau, og samtidig vælge mellem en række instruktøruddannelser og trænerkurser, hvis lysten opstår. Bliv eksempelvis volleyball-træner eller fitnessinstruktør. Udover idræt kan du også dykke ned i det kreative og kulturelle, med fag som 'Film og medier' og 'Madmagasinet'.

Udforsk Idrætshøjskolen Århus her

18. Testrup Højskole

I Mårslet finder du Testrup Højskole, som tilbyder linjefagene 'Teater', 'Kunst', 'Musik', 'Filosofi' og 'Skriv'. Som elev vil du være del af en husgruppe med dem, du bor med, og du har fri mulighed for at deltage i værksteds aftener, hvor du kan dygtiggøre dig indenfor eksempelvis keramik og billedkunst.

Udforsk Testrup Højskole her

19. Ry Højskole

På Ry Højskole kan du vælge mellem seks kulturelle og kunstneriske linjer, såsom 'Friluftsliv' og 'Tegning og maleri'. Skolen tilbyder desuden en række valgfag, såsom 'Rytmisk kor' og 'Mytologi'. På Højskolen vil du blive en del af et stærkt fællesskab, hvor fordybelse og dannelse er i centrum.

Udforsk Ry Højskole her

20. Silkeborg Højskole

På Silkeborg Højskole er undervisningen fordelt over hovedfag, eksistensfag, valgfag og faglige fredage. Her kan du fordybe dig i en række forskellige kreative, kulturelle og idræts-orienterede fag, som 'Kunst', ‘Økologi' og 'Teologi'. Skolen tilbyder desuden spændende studierejser til blandt andet Ghana og Indien.

Udforsk Silkeborg Højskole her

21. ISI Idrætshøjskole

I Ikast finder du ISI Idrætshøjskole, som kombinerer idræt, rejser og oplevelser. Som elev kan du blandt andet dyrke fodbold og håndbold, eller du kan tage underviserlinjen, som samler idræt, pædagogik og undervisning. ISI tilbyder desuden en række forskellige studieture, såsom en friluftstur i Danmark eller adventuretur til Østrig.

Udforsk ISI Idrætshøjskole her

22. Højskolen Skærgården

Døjer du med angst eller stress, eller går du med et ønske om vægttab? Så kan et af et ophold på Højskolen Skærgården sandsynligvis gavne. Skolen har to linjer - Trivselslinjen og Livslinjen, som beskæftiger sig med henholdsvis mental trivsel og fysisk sundhed. Som elev på skolen vil du hurtigt mærke, hvordan du udvikler dig selv i et støttende miljø.

Udforsk Højskolen Skærgården her

23. Vestjyllands Højskole

I Ringkøbing finder du Vestjyllands Højskole, som er en almen og kreativ højskole. Som elev kan du blandt andet tage fagene 'Verdensdans', 'Bryggers', og 'Elektronisk komposition', og du vil samtidig blive en del af et stærkt fællesskab i bæredygtige rammer. Her er højt til loftet og ingen grænser for, hvor langt du kan nå med din kreativitet.

Udforsk Vestjyllands Højskole her

24. Brande Højskole

Brande Højskole henvender sig til dig, der er ordblind, skoletræt, døjer med psykiske problemer eller ikke har færdiggjort din 9. klasses eksamen. På skolen er personlig og faglig udvikling i fokus, og der bliver arbejdet mod, at man stærkt kan fortsætte videre i sit uddannelses- og erhvervsliv.

Udforsk Brande Højskole

25. Odder Højskole

Med over 80 fag, kan du på Odder Højskole beskæftige dig med netop de fag, der interesserer dig. Bliv eksempelvis klogere på teknologi, sport og fitness eller madlavning, og mærk, hvordan fællesskabet gavner dig. Skolen er beliggende i smuk natur uden for Aarhus og har egen beachvolleybane, shelters, fitnessfaciliteter og idrætshal.

Udforsk Odder Højskole her

26. Egmont Højskolen

Beliggende i Odder er Egmont Højskole, hvor du kan prøve kræfter med en række forskellige sportslige, kreative og kulturelle fag. Som elev skal du vælge to hovedfag, fordelt på de fire områder; Det bevægende fagrum, Det praktiske fagrum, Det producerende fagrum, og Det refleksive fagrum. Skolen lægger især vægt på myndighed, værdighed og solidaritet, og som elev bliver du en del af et stærkt fællesskab.

Udforsk Egmont Højskolen her

27. Uldum Højskole

På Danmarks næstældste højskole vil du opleve en enorm frihed, som gør, at du kan skræddersy dit ophold til at passe til netop dine behov. Du kan blandt andet tage faget 'Antropologi og naturvidenskab' eller 'Samfund og medier', og blive klogere på de emner, der interesserer dig. Højskolen er en almen, grundtvigsk højskole, som har personlig udvikling og fællesskab i fokus.

Udforsk Uldum Højskole her

28. Brandbjerg Højskole

Mellem Jellinge og Vejle finder du Brandbjerg Højskole. Med et bredt fagligt sortiment på hele 65 forskellige fag, har du mulighed for at fordybe dig i netop det, du elsker, eller måske opdage nye interesser. Du kan blandt andet blive en haj til at stå på ski eller blive klogere på politisk aktivisme.

Udforsk Brandbjerg Højskole her

29. Vejle Idrætshøjskole

På Vejle Idrætshøjskole kan du dyrke et hav af forskellige idrætsgrene. Fagene omfatter både boldspil, forskellige former for fitness, outdoor aktiviteter og meget mere. Som elev kan du vælge flere forskellige idrætsfag, og på den måde designe dit eget højskoleophold. 

Udforsk Vejle Idrætshøjskole her

30. Engelsholm Højskole

I Bredsten ligger Engelsholm Højskole, som præsenterer et kreativt miljø med fokus på visuel og auditiv kunst. Deres fag omfatter blandt andet smykkedesign, billedkunst og elektronisk musik, og som elev kan du frit slippe din kreativitet løs på højskolens smukke slot. Højskolen tilbyder desuden en række korte kurser, hvor du kan dygtiggøre dig inden for blandt andet filosofi, glaskunst og keramik.

Udforsk Engelsholm Højskole her

31. Børkop Højskole

Har du lyst til at fordybe dig i religion og i Guds ord? Så tag på Indre Missions bibelskole Børkop Højskole, som tilbyder de fire linjer; Classic, Passion, Lovsangsskolen og GDT. På skolen kan du blive klogere på Gud, og på dig selv i fællesskab med andre, som deler din interesse for religion.

Udforsk Børkop Højskole her

32. Højskolen Snoghøj

Højskolen Snoghøj ligger i Fredericia, og giver dig mulighed for at udfolde dig selv gennem deres faglige sortiment. Nørd eksempelvis skuespil, teater og performancekunst, eller udnyt skolens unikke placering, og dyrk friluftslivet. Uanset, hvilken linje du vælger, vil du blive en del af et udviklende og støttende fællesskab.

Udforsk Højskolen Snoghøj her

33. Højskolen Acts Academy

På Højskolen Acts Academy i Kolding kan du styrke dit forhold til Gud gennem undervisning og rejser. Skolen tilbyder fire linjer, henholdsvis 'Kommunikation og storytelling', 'Lederskab og innovation', 'Creative lab' og 'Livsmestring'. Som elev kan du desuden tage på missionsrejse og studieture med andre elever, der deler dit engagement i religion.

Udforsk Højskolen Acts Academy her

34. Askov Højskole

I landsbyen Askov ligger Askov Højskole, hvor du kan dygtiggøre dig inden for en række kulturelle og kreative fag. Heriblandt er de syv linjefag, som blandt andet omfatter journalistik, filmproduktion, litteratur og game design. Blandt valgfagene finder du desuden 'Maker space' og 'Vinterbadning', og undervisningen foregår i mindre hold, så der er tid til hver enkelte elev, og så fællesskabet samtidig er personligt og tæt.

Udforsk Askov Højskole her

35. Rødding Højskole

Rødding Højskole er en moderne højskole og er verdens ældste af sin slags. Skolen tilbyder syv hovedfag - blandt andet 'Tekstil og håndværk' og 'Politisk perspektiv og USA', og som elev har du rig mulighed for at fordybe dig i netop dét, der interesserer dig. Højskolen er beliggende i smukke, historiske bygninger i et naturskønt område.

Udforsk Rødding Højskole her

36. Ungdomshøjskolen ved Ribe

Ungdomshøjskolen ved Ribe henvender sig til dig, der er mellem 16 og 19 år, og som ønsker at blive afklaret med, hvem du vil være, og hvad du vil lave. Skolen tilbyder mere end 60 forskellige fag fordelt på seks fagområder, så du kan være sikker på at finde noget, der vækker din interesse. Du kan eksempelvis dyrke idræt eller lære mere om bæredygtighed og madlavning.

Udforsk Ungdomshøjskolen ved Ribe her

37. Gram Højskole

Gram Højskole er en ny højskole, som byder på et lille men stærkt fællesskab. Vælger du et langt ophold, kan du som elev vælge mellem tre linjer - naturkraft, keramik og musik. Gram Højskole tilbyder desuden en række spændende valgfag, hvor du blandt andet kan lære at brygge øl eller blive en god danser.

Udforsk Gram Højskole her

38. Løgumkloster Højskole

På Løgumkloster Højskole vil du som elev indgå i et fællesskab, hvor der er tid til den enkelte, og hvor sammenholdet er udover det sædvanlige. Skolens hovedfag beskæftiger sig blandt andet med kunst, kultur og filosofi, og med valgfagene kan du blive god til at danse tango, eller være aktiv med idræt.

Udforsk Løgumkloster Højskole her

39. Idrætshøjskolen Sønderborg

Er du helt pjattet med sport? Så kan det være, at du skal tage på Idrætshøjskolen Sønderborg. Skolen tilbyder nemlig et væld af fag, som sikrer, at du både kan dyrke idræt og de andre interesser, du har. Prøv for eksempel kræfter med kitesurfing eller badminton, og bliv en del af kulturklubben. Højskolen rejser også flere gange årligt, og som elev har du blandt andet mulighed for at stå på ski i Alperne eller udforske Tanzania og Zanzibar.

Udforsk Idrætshøjskolen Sønderborg her

I tvivl om dine valg?