Sankt Hans 2016

Båltale ved Joshua Han

Vi befinder os på årets længste dag. Da vi startede her på højskolen, var dagene korte og vejret koldt. Som tiden gik, blev vejret varmere og varmere og vi kom tættere på hinanden.

Siden den første uge, har vi gjort så meget sammen. Vi har trænet sammen, leget sammen, spist meget god mad sammen, sunget sammen, rejst sammen og alt muligt andet.

I vores tid her på højskolen, fik vi mange forskellige udfordringer. Vi er blevet udfordret, bl. a. i 1000 km challenge og i alle vores idrætsfag. Vi blev udfordret i Italien på skituren, da vi var tilmeldt en workshop på en blå piste, og Thue tog os med til en sort piste.
Vi er også blevet udfordret til at være kreative på den ene eller anden måde i projekterne og kunst, og vi er blevet udfordret til at tænke på samfundet og hvordan vi kan være drivkræfter bag forandring i verden.

Vi kan godt se, at vi har lært så meget, og at vi er vokset og vi har udviklet os i 6 måneder. Vi kan godt forstå betydningen af højskolen og hvorfor den er så vigtig. Men det er alligevel svært at forklare og svært at finde de rigtige ord. Hvis man tænker på en anden form for uddannelse, for eksempel, universiteter eller tekniske skoler, er det nemt at forklare deres plads i samfundet.

Det er svært at sige, hvad det er, vi lærer på højskolen, fordi vi lærer så meget og vi lærer alle mulige forskellige ting. På universiteter og tekniske skoler er der eksamener og særlige læringsmål. Hensigten med eksamener er at sammenligne studenterne med hinanden. Hvad man kan lære af denne form for uddannelse er derfor begrænset.

Læringen på højskolen er ikke begrænset på denne måde. Det er derfor, at vi lærer meget. Vi lærer også mange ting, vi ikke forventer at lære. Vi har ingen eksamener fordi alle har sine egne mål.

Jeg har lige sagt at vi er blevet udfordret meget på GIV, men GIV er også et sted, hvor man kan turde udfordre sig selv. Og det gør man tit. Jeg tror at, vi alle har gjort det på GIV. Vi har prøvet det som vi aldrig har prøvet før, og det vi er bange for. For eksempel MTB, at synge i kor, klatring, at deltage i opvisninger, at hoppe i vandet fra 3 m. Det var faktisk en udfordring til mig, at skriv og holde den her tale på dansk.

Så, er det klart, at vores oplevelser her på GIV er blevet en stor del af vores selvudvikling. Og denne er vigtig, fordi som mennesker, er vi alle forskellige. Og vi er alle på vores egne veje.

Men som mennesker, er vi også sociale. På GIV, har vi lært at arbejde sammen. Men lige så vigtigt som samarbejde er fællesskab og venskab. Vi laver fællesskaber og venskaber når vi deltager i fællesaktiviteter, når vi leger, når vi laver mad på bål sammen, når vi deltager i HTX olympics, når vi laver tømmerflåde og hygger os på søen, når vi ser film i TV stuen, når vi skal i byen fredag aften, til Crazy Daisy eller et eller andet sted, hvor man kan købe øl og danse, når vi spiller Partners eller Settles.

Jeg synes, at I er heldige her i Danmark, fordi I har højskoler, og disse højskoler afspejler nogle af danske samfundsværdier. Jeg har prøvet at forklare min venner, hvad en dansk folkehøjskole er og hvad jeg laver her. Men de troede ikke, hvad jeg sagde.

I de sidste 6 måneder i Danmark har jeg prøvet så meget, jeg aldrig har prøvet før. Jeg har lært meget om jeres kultur og traditioner. Jeg synes, at det altid er interessant og hyggeligt, men jeg kan godt sige, at det er svært at vaske kanel ud af ørene!

Jeg har også lært meget Dansk. Folk spørger mig, hvorfor jeg gerne vil lære Dansk. Jeg har ikke brug for at snakke Dansk i Australien eller overalt i verden udover Danmark. Jeg siger, at det er for sjov. Men det er også fordi jeg har så mange venner i Danmark nu, og jeg vil gerne snakke med jer på jeres sprog. Selvfølglig, kunne vi snakke på engelsk, og det gør vi tit. But it’s boring if we only ever speak in English.

Jeg har faktisk besøgt mange lande, (næsten 20) og jeg har boet i 4 forskellige lande. Det er altid svært, at sige farvel, og det skal vi gøre snart. Men jeg er rigtig glad for, at jeg har mange venner her i Danmark nu.

Om lidt, skal vi “enter the real world”. I skal se, at vi har det meget nemt her. Men husk alt, hvad i har lært på GIV. Husk at I har mange venner over hele Danmark og over hele verden. Og husk altid, at GIV gas!