Bent Zantiny

Pedel i gennem 23 ½ år på Idrætshøjskolen Viborg

I 23 år har Bent slået græs om sommeren og om vinteren malet de indvendige flader.

Hvor kommer du fra og hvad lavede du inden Idrætshøjskolen Viborg?
Jeg er født i 1953 i Løgum Kloster i Sønderjylland.
Jeg var soldat i Skive i 1975. Så har jeg både arbejdet i Tivoli, hvor jeg solgte bamser og arbejdet som skovarbejder, men det ødelagde desværre mine hænder. Bent viser sine hænder frem, som er helt hvide – det er kommet af at stå med motorsaven i så mange timer af gangen, det kunne de små blodårer ikke holde til.
Derudover har jeg været murerarbejdsmand, så har altid haft et fysisk hårdt arbejde.

Hvorfor blev det højskole?
Jeg var med i en grim trafikulykke i 1990, hvor jeg brækkede halsen og skulle i genoptræning. Derefter fik jeg tilbudt pension, men jeg var absolut ikke klar til at gå på pension. Jeg havde brug for at bevise over for mig selv og andre, at trods en slem skade, kunne jeg stadig arbejde. Så det blev i første omgang til 3 års arbejdsprøvning på Idrætshøjskolen Viborg, og derefter, startede kommunen Flex-job ordningen op, så jeg var en af de første 10 der kom på den ordning. Så det var lidt tilfældigheder og fordi Højskolen kunne rumme én som mig.

Hvordan har det været at arbejde her?
Jeg er glad for at skolen kunne rumme sådan en som mig. På grund af mine skader, har jeg i perioder haft lange sygemeldinger, men til mit held, har højskolen altid udvist forståelse for min situation.
Jeg kan godt lide, at der er plads til selvstændigt arbejde. Hver sommer passer jeg græsarealerne og om vinteren kan jeg gå indenfor og male og vedligeholde – det passer mig rigtig godt.
Men når man er det samme sted i så mange år og der kommer og går så mange unge mennesker, lægger man mærke til den udvikling der sker, og jeg ved godt at jeg ikke skal blande mig, men set i bakspejlet, får jeg lyst til at sige ”slap nu lige lidt af! ”. Jeg har alle dage knoklet derudaf, uden at tænke på at min krop, i dag er jeg slidt op!
Så tænk jer lidt om og tag det lidt med ro! : )

Hvad skal der ske nu?
Nu vil jeg tag en dag af gangen… tage den med ro, passe min kolonihave og fordre fuglene. Der kommer jeg fast hver anden dag – minimum, så det skal jeg nok få stor fornøjelse af.
Ellers ser jeg mig selv som en gammel veteranbil, som skal stå i værkstedet om vinteren og ud at køre om sommeren i solen.

Tænk jer lidt om og tag det lidt med ro! : )