Pexels Lisa Fotios 1485114
Book

Læseklub

Teoretiske fag

Læseklubben er et fællesrum

Selv om en fagtitel som “Læseklubben” kan lyde som om man skal ofre sin dyrebare højskolefritid på at forberede sig eller læse “lektier”, kan du være helt rolig – sådan er Læseklubben på Viborg IH nemlig ikke!

Måden vi går til litteraturen på

Der kommer til at være et eller flere stykker litteratur hver gang, altid fiktion, og det kan være noveller, digte, romaner over flere gange, essays og dagbøger. Teksten læses højt for gruppen og undervejs stopper vi op, taler om det vi har læst og deler, hvad der opstår i os under læsningen.

I Læseklubben er det dermed den udforskende samtale, der bliver måden vi går til litteraturen på, også når vi lytter.

I Læseklubben er vi fælles om litteraturen. Fælles på den måde, at os i Læseklubben er involveret i en fælles oplevelse, fordi dagens tekst altid bliver læst højt, mens alle lytter. Højtlæsningsrummet er vores fællesskab, og vi skal læse om forskellige mennesker, forskellige kulturer og tider, og i mange forskellige formater.

1920x1080 bøger læseklub

Vi er interesserede i hinandens perspektiver og synspunkter...

 og vi vil opleve, at vores idéer mødes og udfordres.

Det er også helt naturligt at spejle sig i litteraturens karakterer – det er nemlig nogle af de samme problemer, som de fleste mennesker har været berørt af og nogle så har skrevet om.

I vores Læseklub er det også helt legalt at bruge vores egne virkelighedsforståelser og erfaringer til at udfylde de tomme pladser i teksten. På den måde kommer vi til at opdage nye sider af hinanden og os selv.

Pexels Nubia Navarro (Nubikini) 1522182

Du kan få indflydelse

Som en del af Læseklubben kan du også have indflydelse på litteraturen vi læser.

Det er en oplagt mulighed for endelig at få læst den klassiker du altid har drømt om, for du har dine bedste højskolekammerater ved siden af dig i sofaen, og sammen kan I klare selv de mest indviklede romaner eller kortprosatekster.

Eksempler på forfattere: Svend Åge Madsen, Olga Ravn, Jan Sonnergaard, Theis Ørntoft, Tine Høeg, Jonas Eika, Frøydis Sollid Simonsen, Erlend Loe, Inghill Johansen, Søren Ulrik Thomsen, John Steinbeck, William Golding, Sayaka Murata, Albert Camus.